Matematik

Differentialregning

11. september 2011 af StellaT (Slettet)

Hej jeg sidder med en opgave hvor jeg skal differentiere nedenstående funktion, men den er for svær, at differentiere i hånden, så tænkte på om der er en funktion på lommeregneren (TI-nspire cas) der kan udføre det? 

N(t)=((4200)/(1+10*e^-0,10*t))

Opgaven lyder: bestem N'(20), og derfor er jeg nødt til at differentiere funktionen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt reglerne for differentiation af en kvotient, og for differentiation af en sammensat funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

På lommeregneren taster du F3 inde i "home"-sektionen. Herefter trykker du på tasten, "differentiate". Dernæst indtaster du funktionen og afslutter med et komma (,), et x og en slut-parentes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2011 af Walras

Hvorfor er den for svær at differentiere i hånden?

N'(t)=4200*(1/(1+10e-0,10t))'=4200*(-(-e-0,10t)/(1+10e-0,10t)2)=4200e-0,10t/(1+10e-0,10t)2

Den skulle da ligge lige for.

 


Svar #4
11. september 2011 af StellaT (Slettet)

#1 det er et nyt emne, og jeg er endnu ikke i stand til at differentiere sådan en funktion. 

#2 jeg har ikke en F3 knap, men har i stedet skrevet det sådan her: deSolve(y'=((4200)/(1+10*e^(−0.1*x))) and y(0)=20,x,y), men resultatet er virkelig forvirrende y=20*(2100.*ln(abs(10*e^(−0.1*x)+1))-2100.*ln(abs(e^(−0.1*x)))+ln(e)-5035.5800728766)/(ln(e)) ! ! !

Hjælp.  


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

deSolve-funktionen benyttes kun til at finde løsningen til en differentialligning. Her handler det kun om at differentiere, og du bør have en sådan funktion på lommeregneren, hvis det er ved hjælp af CAS-værktøjet, du ønsker at løse opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. september 2011 af Walras

#4 deSolve benyttes ikke til denne slags differentialligninger. Du skal benytte d()-faciliteten, som gerne skulle være at finde et sted på din lommeregner. Det er desværre ikke muligt blot at skrive d() via det almindelige bogstavssystem (i hvert fald ikke på min TI-89).


Svar #7
11. september 2011 af StellaT (Slettet)

Er det den der ser sådan her ud: se vedhæftet fil 

Vedhæftet fil:Billede 1.png

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2011 af mathon

 

                                  dy/dx = y(b-ay)

har løsningen
                                  y = (b/a) / (1+Ce-bx)

 

                                

 

                   


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2011 af Walras

#7 Den kan du nok godt bruge. Skriv t i det lille felt under brøkstregen. Skriv da din funktion i det store fejl ved siden af "brøken" (som hedder en differentialkvotient).


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Så må det være min browser, der ikke kan vise billedet. Når du indtaster på lommeregner fås

N'(t) = (4200·1,10517t) / (1,10517t + 10)2

og dermed fås

N'(20) = (4200·1,1051720) / (1,1051720 + 10)2

           = 102,6


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Den ses nu fint af flere brugere.


Svar #12
11. september 2011 af StellaT (Slettet)

Så får jeg den til det her: se vedhæftet fil 

Vedhæftet fil:Billede 2.png

Brugbart svar (0)

Svar #13
11. september 2011 af Walras

#12 Jeps. Da ln(e)=1, ser du, at din lommeregner får præcis det samme, som jeg udregnede for dig i #3. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#12

Ja, se #10 .


Svar #15
11. september 2011 af StellaT (Slettet)

Okay, får du så N'(20) til at være: se vedhæftet fil 


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#15

Jeg tror tilgengæld ikke at flere brugere kan se dit resultat nu.

Du finder at

N'(20) = (4200·1,1051720) / (1,1051720 + 10)2

           = 102,6

Håber at du har fundet samme resultat :-)

 


Svar #17
11. september 2011 af StellaT (Slettet)

Øv, det gør jeg ikke. Når jeg indsætter 20 på t's plads får jeg: 

 

(4200*e^2*ln(e))/(e^2+10)^2 

 

Ved du hvorfår min lommeregner vælger at udregne det sådan? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er jo i det væsentlige det samme. Man kan benytte, at 1,10517 = e0,1 = e1/10 , så 1,0151720 = e2 .

Endvidere er ln(e) = 1 , hvilket burde være oplagt for maskinalgebra.

Det korteste eksakte svar er derfor

N'(20) = 4200·e2 / (e2 + 10)2 = 4200 / (e + 10/e)2


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. september 2011 af Walras

#17 Resultatet er jo det samme - blot mere præcist, idet der ej afrundes. Bed om at få et approksimativt resultat i stedet. Den er nok indstillet til at give dig det eksakte resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#17

Det er det samme, dit facit er korrekt :-)


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.