Matematik

Trekants opgave

12. september 2011 af yamaharacing (Slettet) - Niveau: B-niveau

En trekant har sidelængderne l, x og y. Det oplyses, at trekantens omkreds er 10 og at x>y.
Bestem x, når det oplyses, at trekanten er retvinklet.

Hvordan skal jeg gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt Pythagoras, og benyt, at omkredsen er summen af sidelængderne. Menes der l eller 1, som den første sidelængde?


Svar #2
12. september 2011 af yamaharacing (Slettet)

Der menes L som i LONDON og ikke tallet 1


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så lad os kalde den ene sidelængde for L . Det vides, at L + x + y = 10 . Dog vides det ikke, om L eller x er hypotenusen; men det er helt sikkert, at y er en katete. Så der må gælde enten

x2 + y2 = L2 , eller

y2 + L2 = x2

Men er der ikke flere oplysninger i opgaven?


Svar #4
12. september 2011 af yamaharacing (Slettet)

Tror faktisk det er et 1-tal der er så godt som ingen forskel... men opgaven giver bedre mening hvis det er et 1 tal istedet for et L

Kan stadig ikke gennemskue opgaven med den oplysning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis det er et 1-tal, er det klart, at x er hypotenusen.

Der gælder så

x + y + 1 = 10 , og

12 + y2 = x2 ,

dvs

x + y = 9  , og

(x+y)(x-y) = 1 . så

x - y = 1/9 .

Løs nu ligningssystemet

x + y = 9
x - y = 1/9

 


Svar #6
12. september 2011 af yamaharacing (Slettet)

DONE - mange tak!


Skriv et svar til: Trekants opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.