Fysik

reaktionstid

13. september 2011 af hansemad (Slettet) - Niveau: A-niveau

En bil kører med farten 80km/t. Føreren opdager en forhindring, og efter en reaktionstid på 0,70 sekunder træder han på bremsen. Bilen kan præstere en bremseacceleration på 8,6m/s2.

a) Hvor langt kører bilen, inden føreren træder på bremsen (reaktionslængden)?

b) Beregn bremselængden.

c) Beregn standselængden.

d) Hvor lang tid går der, fra føreren opdager forhindringen, til bilen holder stille?

 

Vil meget gerne have hjælp til disse opgaver....?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

a) Benyt s = v·t .

b) Benyt v2 - vo2 = 2·a·s .

c) Kan du uddybe, hvad standselængden er?

d) Benyt v = -a·t + vo , hvor v = 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. september 2011 af larsenmax (Slettet)

a) Skal v være i m/s?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Ja, du skal huske at omregne enheder, således at

80km/t = 22,2m/s


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Supplement til #1

c)

Aha, jeg fandt lige at standselængden er givet ved

sstands = sreaktion + sbrems

Du lægger altså facit fra opgave a) og opgave b) sammen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. september 2011 af larsenmax (Slettet)

b) hvordan vil du bruge denne formel, da jeg får et resultat der siger 275 meter.... men det skal give 29m har jeg fået at vide?


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Du anvender formlen

v2 - vo2 = 2·a·s , hvoraf

s = (v2 - vo2) / 2·a = (0 - (22,2m/s)2) / 2·(-8,6m/s2) = 28,65m


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. september 2011 af larsenmax (Slettet)

d) v = -a·t + vo , hvor v = 0

t = (v / -a) + v0

t = (0 / -8,6m/s) + 22,4m/s2

Er det sådan?


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Du benytter at

0 = -a·t + vo , hvorved

t = vo / a = (22,2m/s) / (8,6m/s2) = 2,58s 


Skriv et svar til: reaktionstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.