Matematik

Koordinatsystem i rummet - Bestem punktet P

15. september 2011 af OktayG (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg sidder med en opgave som jeg gået lidt i stå med, opgaven lyder således: 
 

I et koordinatsystem i rummet er der givet en plan a med ligningen 2x - y + z + 3 = 0,
og en linje l med parameterfremstillingen ( x, y, z ) = ( 1, 2, 3 ) + t( 1, -1, 1 ).

a.) Bestem koordinatsættet til det punkt P på l, hvis projektion på a har koordinatsættet ( -2, 2, 3 ).


Jeg har selv forsøgt: se venligst vedhæftet opg.

Jeg er dog gået lidt i stå og kunne godt tænke mig hjælp til at komme lidt videre.

Vedhæftet fil: Opgave 2.014.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis Q er punktet (-2, 2, 3), skal vektoren PQ være parallel med en normalvektor n til planen a . Man skal altså bestemme parameteren t, så at PQ er parallel med n . De to vektorer er parallelle, hvis og kun hvis

| PQn | = |PQ| · |n|


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. september 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:vektor-regning_30.doc

Svar #3
15. september 2011 af OktayG (Slettet)

Jeg har kigget på det dokument du har vedhæftet, men forstår ikke hvordan du får s = ( -0,5  ,  7/2   ,  3/2  )
Og hvorfor finder du netop dette skæringspunkt - og hvad er (vektor e) ? Det har jeg aldrig haft før (husker jeg ihvertfald ikke)
Og aner heller ikke hvilke tal det er du bruger i vektor SP af planen a


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Med fremgangsmåden i #1 finder man

P = ( 1, 2, 3 ) + t( 1, -1, 1 ) , Q = (-2, 2, 3), så

PQ = (-3, 0, 0) +t(-1, 1, -1)

og man aflæser n = (2, -1, 1) . Heraf fås

PQn = -6 -4t ,

|PQ|2 = (-t -3)2 +t2 +t2 = 3t2 + 6t +9  , og |n|2 = 22 + 12 + 12 = 6 .

Man skal derfor løse ligningen

(-6 -4t)2 = 6·(3t2 + 6t + 9) , dvs

16t2 + 48t + 36 = 18t2 + 36t + 54 , eller

2t2 -12t +18 = 0 , eller

t2 -6t +9 = 0 , eller

(t-3)2 = 0


Svar #5
15. september 2011 af OktayG (Slettet)

Forstår godt det du gør men hvad har du så fundet ud af nu ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis spørgsmålet er henvendt til #4, så har man fundet en ligning til bestemmelse af den værdi af t, der svarer til et punkt på linien l, der projiceres i punktet (-2, 2, 3) i planen a .


Svar #7
15. september 2011 af OktayG (Slettet)

Ja sorry det var til #4, 

er med på at jeg (vha. det du har skrevet i #4) har fundet en ligning til bestemmelse af den t-værdi som svarer til punktet på linjen l, som skal projiceres i punktet ( -2, 2, 3, ) i planen a.

Men jeg kan ikke helt se hvordan jeg skal gøre dette.

er det så (t-3)2 = 0 som skal projeceres ?

Eller hvordan helt konkret ?

Du må hjertes gerne gøre det på samme måde som du har gjort i #4 da det giver et nemmere overblik over det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man løser ligingen (t-3)2 = 0 og finder den værdi af parameteren t i liniens parameterfremstilling, der repræsenterer det punkt på linien, hvis projektion på planen a er det punkt, jeg kaldte Q i #4.

Jeg ved ikke, hvad du mener med at projicere en ligning.


Svar #9
15. september 2011 af OktayG (Slettet)

#8

I #5 skrev du :" Hvis spørgsmålet er henvendt til #4, så har man fundet en ligning til bestemmelse af den værdi af t, der svarer til et punkt på linien l, der projiceres i punktet (-2, 2, 3) i planen a . "

 

Altså solve ( t - 3 )2 = 0
t = 3

så sætter jeg den værdi ind i parameter " ( x, y, z ) = ( 1, 2, 3 ) + 3 ( 1, -1, 1 ). " =
x = 1 + 3 = 4
y = 2 + (-3) = -1
z = 3 + 3 = 6

( 4, -1, 6 ) - dette punkt repræsentere det punkt som er på linjen.

Det er nu jeg ikke aner hvad jeg skal. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, jeg omtalte et punkt, der projiceres ...

Dermed er spørgsmål a) besvaret. Det er koordinatsættet til punktet P.

Hvad du så skal, skal jeg ikke udtale mig om.


Svar #11
15. september 2011 af OktayG (Slettet)

#10

Altså svaret var (4 , -1, 6 )
Du har gjort mig i tvivl nu når du siger :" Hvad du så skal, skal jeg ikke udtale mig om." 


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du skriver i #9, at du ikke ved, hvad du så skal. Og da opgavens spørgsmål allerede er besvaret, ved jeg virkelig heller ikke, hvad du så skal.


Svar #13
15. september 2011 af OktayG (Slettet)

#12 lol - jeg takker for hjælpen :D 


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13 -- Velbekomme da.


Svar #15
15. september 2011 af OktayG (Slettet)

Har lige et sidste spørgsmål - det jeg har lavet (uploadet fil) er det helt forkert - for der har jeg jo også fundet en t-værdi , den synes jeg nemlig ikke vi bruger i (dine) beregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

I dit vedlagte dokument i #0 forsøger du at bestemme skæringspunktet mellem linien og planen. Men det var jo ikke det, opgaven gik ud på.


Svar #17
15. september 2011 af OktayG (Slettet)

#16 tak.


Skriv et svar til: Koordinatsystem i rummet - Bestem punktet P

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.