Fysik

Wiens forskydningslov

16. september 2011 af alhama (Slettet) - Niveau: B-niveau

Brug Wiens forskydningslov til at udregne mikrobølgebaggrundens temperatur idag, når det vides at spektret har maksimum i λ_max=0.0011m. Hvad var den tilsvarende bølgelængde, da universet blev gennemsigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du selv noget forslag?


Svar #2
16. september 2011 af alhama (Slettet)

Altså aner ikke hvad jeg skal gøre her?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2011 af Jerslev (Slettet)

#2: Start med at slå Wiens forskydningslov op i din bog, hvis du ikke kan huske den.


Svar #4
16. september 2011 af alhama (Slettet)

ja det er gjort

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. september 2011 af mathon

 

                                                        λmax = (2898 µm·K) / T

     eller
                                                        λmax · T = 2898 µm·K
altså omvendt proportionalitet
mellem bølgelængden med den
største udstrålingseffekt og
den absolutte temperatur

                                                       T = (2898 µm·K) / λmax = (2898 µm·K) / (1100 µm) = 2,63 K

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2011 af Jerslev (Slettet)

#4: Hvad betyder så de forskellige symboler, der indgår i den? #5 har skrevet loven til dig.


Svar #7
16. september 2011 af alhama (Slettet)

Hvad er T i det tilfælde?
så kan jeg jo regne ud at jeg skal have isoleret T fordi jeg kender lambda max


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2011 af Jerslev (Slettet)

#7: Jepper. :)

Det må stå i din bog eller papirer, hvad T betyder.


Svar #9
16. september 2011 af alhama (Slettet)

Jeg har gjort sådan:  T=(2898 µm·K) /   λmax som er 0,0011 = 2634,55


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. september 2011 af Jerslev (Slettet)

#9: Husk at overveje enhederne.


Svar #11
16. september 2011 af alhama (Slettet)

ja kan godt set hvad det bliver til :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. september 2011 af ballebobsen (Slettet)

T = 


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. september 2011 af ballebobsen (Slettet)

T = temperatur opgivet i kelvin (K) 

λmax = Bølgelængden hvorved der udstråles kraftist intensitet (desto længere bølgelængder desto varmere og synligere)

Bølgelængden skal forsås således at det er afstanden mellem 2 buer http://jk-1e-fy.wikispaces.com/file/view/361px-B%C3%B8lgel%C3%A6ngde.svg.png/229514650/361px-B%C3%B8lgel%C3%A6ngde.svg.png


Skriv et svar til: Wiens forskydningslov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.