Matematik

Procent (notationen)

16. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg har siddet og undret mig over notationen for procentafvigelser i vores forskellige lærerbøger. Jeg forstår udmærket begrebet. Jeg har dog spekuleret på hvad der er mest rigtigt at skrive

Hvis man skal finde ud af hvor meget a er steget ifht. b kan man gøre sådan her:

(b-a)/b * 100 % = x %   (1)

(b-a)/b * 100 = x %       (2)

Hvilken en af ovenstående notationer er rigtig? Jeg ser, at forskellige bøger skriver 100 eller 100 %. Skal enheden på? Opfatter man enheden % som en faktor 1/100?

Fx 5% = 5*1/100 = 0,05

Hvis det skal forstås som en faktor, så er det at gange med 100 % procent som i (1) det samme som at gange med tallet 1. Desuden ville det ikke give mening i (2), da højresiden i såfald bliver 1/100 mindre end venstresiden, da højre siden er ganget med en faktor 1/100.

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. september 2011 af SuneChr

Da  100% = 1  forandres et tal ikke, ved at gange det med (100%)

    (100%)·(b - a) / b    er det rigtige, og det tal der kommer ud af divisionen, har benævnelsen "%"

    Er det samme som     100·(b - a)% / b  =  .............. %


Svar #2
16. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Så det er forkert når lærerbøgerne siger * 100, hvis de bruger benævnelsen % efter resultatet? Og skal % forstås som en faktor 1/100?


Svar #3
16. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Mange tak for din hjælp :) Kan du svare på det sidste  spørgsmål, jeg har stillet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Svaret er ja. Procent er hundrededele,

og (b-a)/b * 100 = x % er ganske rigtigt noget vrøvl.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2011 af SuneChr

100·(b - a) / (100·b)   =    100·1·(b - a) / (100·b)   =  1/100·100·(b - a) / b   =  (100·(b - a) / b)·(1%) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2011 af mette48 (Slettet)

%   pro cent kan oversættes til pr hundrede

5 % betyder altså 5 pr hundrede og udregnes ved at gange med 5 og dele med 100   

Tager man enhederne med skal man være koncekvent  (b-a)/b * 100 % = x % er der rigtige skrivemåde

Desverre er der en del, der opfatter enheden % som en faktor 1/100?

Dette er kommet ind i skolerne på et tidspunkt, hvor undervisningstiden er blevet skåret ned og stofmængden sat op.

Finder du regnebøger fra 50erne eller tidligere, blev % regningen presenteret på en helt anden måde, end den gør i dag.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man går da ikke galt i byen ved at opfatte % som en faktor 1/100 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Jeg kan altså heller ikke se problemet i at opfatte enheden % som en faktor 1/100.

Problemet er, at notation (2) er blevet gængs, selvom den er forkert - procentregnet underforstås, ligesom en enhed, man sjusker ved at undlade.


Svar #9
25. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Det er lidt sjovt at se de forskellige holdninger til spørgsmålet. Jeg tror i hvert fald, at jeg vil kontakte forfatterne til en af mine lærebøger og informere ham om fejlen.

Tak for debatten.


Brugbart svar (2)

Svar #10
25. september 2011 af SuneChr

Ved, at lærebøgerne er uenig i, hvordan skrivemåden skal være.

At opfatte % som en benævnelse, som overføres uændret i resultatet, skulle ikke give anledning til misforståelser.

At gange med 100% er stadig det samme som at gange med 1, og det sker der ingenting ved.

Hvad er 2/5  i procent?  Det er  2/5·100%  =  40%    Benævnelsen % er ført med over i resultatet.


Svar #11
25. september 2011 af placebo321 (Slettet)

#10:

Jeg skal lige forstå, hvad du mener med:

At opfatte % som en benævnelse, som overføres uændret i resultatet, skulle ikke give anledning til misforståelser.

Jeg troede, vi var blevet enige om at opfatte % som en faktor. Men det er ikke noget, der er enighed om indenfor matematikkredse?

Hvis man opfatter % som en benævnelse, som ikke har nogen betydning i regneoperationer, så er

2/5 * 100 = 40%

vel stadig forkert? Eller er jeg gal på den?

 


Skriv et svar til: Procent (notationen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.