Fysik

optimeringsopgave

16. september 2011 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaveteksten:
A projectile is thrown from a point P. It moves in such a way that its distance from P is always increasing. Find the maximum angle above the horizontal with which the projectile could have been throw. Ignore air resistance.
Jeg har tænkt over opgaven men er desværre ikke kommet nær nogen løsningen. Min eneste idé er:
Afstanden, D, er lig kvdr(x(t)^2 + y(t)^2) = D, og man kunne så måske differentiere dette udtryk og se, hvornår D'>0. Men det virker lidt langt ude i forhold til det KÆMPE udtryk man får.
Så hvad kan man gøre? I må gerne bare give hints, hvis I synes jeg selv skal tænke over det..


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om et skråt kast i tyngdefeltet uden luftmodstand. Sætter vi koordinatsystemet med begyndelsespunkt i P, har vi

x(t) = v0·cos(α)·t      og

y(t) = -(1/2)gt2 + v0·sin(α)·t

hvor α er startvinklen med vandret, og v0 er begyndelsesfarten . Der skal nu gælde, at D' > 0 for alle t > 0 .


Svar #2
16. september 2011 af arto460 (Slettet)

Ja præcis også hvad jeg kom frem til. Synes bare det blev ret indviklet når jeg skulle differentiere D  =sqrt(x(t)^2 + y(t)^2), men det er nok fordi man er så vant til simple opgaver :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er meget nemmere at differentiere D2 , idet d(D2)/dt = 2D·D' .


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man finder

D2 = v02·t2 + (1/4)·g2·t4 -v0·sin(α)·g·t3 , så

d(D2)/dt = 2D·D' = 2v02·t + g2·t3 -3v0·sin(α)·g·t2

Hvis D > 0, og hvis D' skal være > 0 for alle t > 0, skal 2.-gradspolynomiet

g2·t2 -3v0·sin(α)·g·t + 2v02

ikke have nogen reelle rødder, dvs. dets diskriminant skal være < 0, dvs

9v02·sin(α)2·g2 - 8v02·g2 < 0 , hvilket er tilfældet, hvis

sin(α) < (√8) / 3 .


Skriv et svar til: optimeringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.