Fysik

snorkraft og trisse

17. september 2011 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har altid svært ved opgaver med snore. Jeg har vedhæftet et billede af situationen, som jeg har svært ved at analysere. Vi ser på en gnidningsfri situation. Et lod A er forbundet til et lod B, der ligger på en vandret flade over en trisse. Min kraftanalyse er:
Lod a er påvirket med en nedadrettet tyngdekraft Ft=mg. Dette er den eneste ydre kraft, og dermed Fres for hele systemet. (mb + ma) * a = ma * (-g) (opadrettet koordinatsystem=
Er dette korrekt? Det passer i hvertfald med a=-g, når mb = 0. Men hvad med snorkræfterne - hvordan ser disse ud?
 

Vedhæftet fil: snorkraft og trisse.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2011 af peter lind

Det er korrekt og  snorekræfterne er også ma*g


Svar #2
17. september 2011 af arto460 (Slettet)

Jvf. aktion-reaktion? Men altså begge lodder må jo bevæge sig, siden der ingen gnidning er? Så der er da ikke en snorkraft med størrelse ma*g, for så ville lod a jo ikke bevæge sig nedad.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2011 af peter lind

Der var jeg lige hurtig nok. Den resulterende kraft på loddet er ma*a = Ft-Fsnor


Svar #4
17. september 2011 af arto460 (Slettet)

Men hvordan finder man Fsnor? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2011 af peter lind

Af ligningen i #3. Du kender masserne allerationen og tyngdekraften, så den eneste ubekendte er snorekraften.


Skriv et svar til: snorkraft og trisse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.