Fysik

ledningens resistance

18. september 2011 af stradel (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der leves energi fra et kraftværk til forbrugeren med en effekt på 60 MW

Mellem forbrugeren og kraftværket er der en 25 km lang kobberledning med tværsnitsarealet  120 mm2

Effekten leveres med en spændingsforskel på 132 kV.

 

- Hvad er resistancen i ledningen, og hvor stor effekt afsættes i den?

 

Hvordan finder jeg resistancen?
 

Min tanke er at anvende R = ρ * l(ængden af tråden m / tværsnistsarealet mm2)

Men hvis jeg indsætter resisiviteten for kobber (0,0155 (Ω*mm2/m) får jeg et vrøvleresultat.

Griber jeg det forkert an, og fra hvilken vinkel skal jeg i så fald gribe den an fra?

 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2011 af mathon

 

       R = (ρCu·L) / a = ((1,72·10-8 Ωm) · (2,5·104 m)) / (1,2·10-4 m2) = 3,58333 Ω

      


Svar #2
18. september 2011 af stradel (Slettet)

Tak.. når jeg så skal finde ud af hvor stor en effekt der afsættes i den, finder jeg først strømstyrken.

P = U * I => I = P / U => I = 60.000.000 W / 132.000 V = 454,5 A.. Virker det ikke urealistisk med så høj strømstyrke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2011 af mathon

   

                      ...der må være oplysning om transformationsforhold


Svar #4
18. september 2011 af stradel (Slettet)

Nej, det er alle de oplysninger jeg har /:


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2011 af mathon

eller
på "din måde"

 

                   R = (ρCu·L) / a = ((1,72·10-2 Ωmm2/m) · (2,5·104 m)) / (120 mm2) = 3,58333 Ω

     


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2013 af Henhjort (Slettet)

hvor stor effekt afsættes i den?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2013 af Henhjort (Slettet)

hvor stor en effekt afsættes i ledningen?


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. september 2013 af mathon

                                      U2
                              P =  ---
                                      R


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. september 2013 af Henhjort (Slettet)

kan det passe at tabet i effekt udgør 9 % af den leverede effekt?


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. september 2013 af hesch (Slettet)

#7,8:  Ptab = I2 * R 


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. september 2013 af Henhjort (Slettet)

#10

jamen hvor ser du I?


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. september 2013 af mathon

                    I = U / R = (132·103 Ω·A) / (3,58333 Ω)


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. september 2013 af Henhjort (Slettet)

det giver jo det samme resultat i #8 og i #10.

Hvor mange procent udgør dette af den leverede effekt?

 - jeg har fået det til 8,1 %. Nogen der kan bekræfte / afkræfte dette?


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. september 2013 af hesch (Slettet)

#13:

Ptab:      ( 132 kV )2 / 3,58Ω  ( 454A )2 * 3,58Ω


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. september 2013 af Henhjort (Slettet)

hvor får du nu 454 A fra?

- ifølge #12 er I = 36871 A


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. september 2013 af hesch (Slettet)

#15:  I #12 er der så sket en kortslutning ved enden af ledningen, altså: Ude af normal drift:  Tab = 100%


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. september 2013 af Henhjort (Slettet)

kan du besvare mit spørgsmål i #7 med udregninger? (jeg forstår ikke hvor 454 A kommer fra)

Lad dig ikke gå på af en dårlig opgaveformulering. Husk at dette er B-niveau, og at det nok er formuleringen, der halter, frem for at vi skal jonglere med diverse love, vi knap nok kender.


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. september 2013 af hesch (Slettet)

Forudsat at denne højspændingslinie er  1-faset, uden behov for returstrømvej, osv:

P = U * I

U = 132kV,   P = 60MW   =>  I = P / U = 454,5 A

R = 3,583 Ω

Ptab = R * I2 = 740 kW

Men, som nævnt i indbakkekorresponcance:  Opgaven er misforstået eller også er den surrealistisk:

Intet kraftværk leverer 60MW gennem een fase, endog uden returleder ( 0-leder ).

Så jeg vil helst ikke rode rundt i denne tråd.


Brugbart svar (0)

Svar #19
27. januar 2016 af Niilay (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. august 2017 af annahansen2 (Slettet)

#18 Må jeg spørge hvordan du får energitab til 740 kW. 

Jeg gør sådan her, men får et anderledes resultat, hvordan kan det være?

P_{tab}(454,5455)^2*(3,583333)=740358,2

På forhånd tak.


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 45 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.