Fysik

Hjælp til Lystrålens forskydning !!!!

19. september 2011 af Imsobadatmath (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg har fået stillet en opgave om "lystråle forskydning" men forstår ikke lige helt hvordan jeg skal finde frem til lystrålens forkydning altså X

 

Jeg ved at

i = 50 grader 

glasklodsens tykkelse t = 80mm

n = 1

n' =1,74 

 

Tak for hjælpen på forhånd :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

På dansk hedder det en lysstråle.

Benyt brydningsformlen til at beregne brydningsvinklen b i glasklodsen. Forskydningen er så

x = t·tan(b)


Svar #2
19. september 2011 af Imsobadatmath (Slettet)

Oka tak men der står dog stadig lysstrålens forskydning i min opgave :)

 

men er brydningsformlen ikk 

sin i / sin b ??

 

men hvordan finder jeg b 


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det var jo også det, jeg skrev. Du skrev "lystråle"

Det er ikke en formel, du har skrevet. Brydningsformlen er

ni · sin(i) = nb · sin(b)

Her kendes ni , nb, og i. Find nu b .


Svar #4
19. september 2011 af Imsobadatmath (Slettet)

Im sorry men jeg er bare blevet mere forviret nu.... 


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man finder

sin(b) = (ni / nb)·sin(i) ,

så man finder lysstrålens forskydning

x = t·tan(b) = t·(ni/nb)·sin(i) / √(1 - (ni/nb)2·sin(i)2)

med t = 80mm , i = 50º , ni = 1 , nb = 1,74


Svar #6
22. september 2011 af Imsobadatmath (Slettet)

Hej 

Når jeg regner b ud for jeg den til 28,73 

kommer det så til at hedder 

x = 80*tan(28,73) 


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. september 2011 af birgitd

Du regner b forkert. 

Med i = 50º og nb = n' = 1,74, får man b = 26,120º. Måske er du ikke i grader på lommeregneren, så prøv lige igen.

og så er x=80*tan(26,12) 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. september 2011 af birgitd

Nej jeg tror du taster 1/ 1,74 * sin .... 50, men så regner din lommeregne sin 1/1,74 * 50 istedet for og så "rammer du 28,74. Men du skal jo tage sin( 50) * 1/1,74 og det svar er jo så lig med sin(b)


Svar #9
22. september 2011 af Imsobadatmath (Slettet)

Hej Når jeg så regner x = t • tan(b) For jeg 2089,2

Brugbart svar (1)

Svar #10
22. september 2011 af birgitd

Har du fået fat i at få b= 26,12??? altså ikke bare forstå det men også få din lommeregner til at regne det :-) ?

Jeg får altså et helt andet tal når jeg regne x=80*tan (26,12) end dig, så prøv lige igen, måske havde du ikke nulstillet lommeregneren.


Brugbart svar (1)

Svar #11
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du regner b som i/nb = 50/1,74 ; men det er ikke korrekt. Man finder vinklen b af

sin(b) = sin(i)/nb = sin(50º) / 1,74


Svar #12
22. september 2011 af Imsobadatmath (Slettet)

Hej 

Ja jeg har ikke grader på min lommeregner. 

Men hvis sin(b) = (ni / nb)·sin(i) = sin b 26,12 (er det så b?)

skal man så sige 

x = t*tan(b)

så for jeg 

80*tan(26.12) = 121.16874803005119

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Så må du jo omregne vinklernes gradtal til radianer; men det lyder mildest talt usandsynligt, at en lommeregner har trig-funktioner uden at have en indbygget grader-til-radianer facilitet.

Igen: man finder brydningsvinklen b som vist i #11

sin(b) = sin(50º) / 1,74 ,

og så finder man lysstrålens forskydning x af

x = t·tan(b) = 80mm·tan(b) .

Vinklen b har du allerede fået oplyst i #7 til b = 26,120º .


Svar #14
22. september 2011 af Imsobadatmath (Slettet)

Hej 

Det kan godt være at min lommeregner kan regne med grader, jeg har bare ikke prøvet det før, og ved ikke hvordan.

Men hvis b = 26,120 grader 

skal jeg så sige 

x = t*tan(b) 

x = 80*tan(26,120) 

eller skal de 26,120 tastes ind som grader på lommeregneren.


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. september 2011 af birgitd

Du kunne også tjekke om ikke din pc har en lommeregner hvor der er begge dele, det har min den "videnskabelige" så kan det være det hele bliver lettere for dig


Brugbart svar (1)

Svar #16
22. september 2011 af AskTheAfghan

Degree;   x = 80·tan(26.12º)

Radian;   x = 80·tan(26.12·(π/180)) = 80·tan(0.45588)

Google er din gode ven, KLIK HER


Svar #17
22. september 2011 af Imsobadatmath (Slettet)

Hej 

det for jeg til 

Radian;   x = 80·tan(26.12·(π/180)) = 0,636541993

Min pc har en meget lille lommeregner, uden tan, cos eller sin


Brugbart svar (1)

Svar #18
22. september 2011 af birgitd

prøv at se under "vis" der plejer den at kunne ændres til "videnskabelig"


Brugbart svar (1)

Svar #19
22. september 2011 af AskTheAfghan

#17

Det er forkert, da din lommeregner er indstillet vinklensenhed til Degree. Derfor brug istedet

Degree;   x = 80·tan(26.12º)


Brugbart svar (0)

Svar #20
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Selv den i Windows indbyggede lommeregner har en radioknap, hvor man fortæller, om man regner i radianer eller grader, og den har også funktionerne sin, cos, og tan.


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.