Fysik

Fysik opgave - Rapport om Energi

26. september 2011 af amalietj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe med denne opgave? på forhånd tak:-)!

 

Blok 2 på Studstrupværket stammer fra 1972. Den kan kun anvende olie som brændsel og producere, når den er i drift, elektrisk energi. Når den kører ved fuldlast (på fuld kraft), bruger den 63 tons olie pr. time og producere elektrisk energi med en effekt på 262 MW.
a. Beregn størrelsen af den kemiske energi, der frigøres på en én time ved forbrændingen ved fuldlast. Anvend, at der frigøres ca. 4,2*107 J ved forbrændingen af 1 kg olie
b. Beregn effekten af den tilførte kemiske energi ved forbrænding ved fuldlast
c. Beregn nyttevirkningen ved elproduktion ved fuldlast


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2011 af Kasper73

a)

Jeg går ud fra at "den kemiske energi" er hvad man også kalder den indfyrede effekt/energi.

så skal du vide at der går 1000 kg på 1 ton og når du så har at der bruges 63 t/hr... skal du gange de to tal sammen: altså:  brændværdien (42000 kj/kg) * massestrømmen (masse pr. tid).

 

b)

P=effekt=Watt= J/sek..

Her skal du bruge resultatet fra før (a) og vide at der er 60*60 sekunder på 1 time (3600 sekunder).

Du skulle gerne få et resultat der ligge over de producerede 262 MW...

c)

her skal du så bruge resultatet fra b.

svaret er  P(afgivet) / P(tilført)

Gav de nogen mening?


Svar #2
27. september 2011 af amalietj (Slettet)

I b hvad mener du så med P=effekt=watt=j/sek? :) men ellers gir det andet mening, tak!


Svar #3
27. september 2011 af amalietj (Slettet)

altså a: 4,2*10^7*63 = 2646000000? (hvad er enheden så?)

b: 2646000000/3600 = 735000? Men kan da ikke passe så.

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. september 2011 af Kasper73

#2: at det er det samme P er det samme som effekt, som måles i watt. Watt er angivet som J/sekund

#3:

4,2*10^7 J/kg*63 ton/time*1000 kg/ton*1 time = 2646000000000 J (den energi der bliver leveret på en time)

 

B: 2646000000000 J/3600 sek = 735.000.000 J/sek  [ Watt ] , dividere med 1.000.000 (så får resultat i MegaJoule/sekund som er det samme som MW)

 

c:

262 MW/735 MW= 0,3564625850340136*100= ca 35,6% af engien i olien bliver overført til kedlen/motoren... hvilket er  lidt under okay, hvis det er en dieselmoter, men uacceptabelt hvis det var en oliefyret kedel...

 

enheder er altid godt, det har jeg lært af min gamle fysiklærer, der næsten var ligeglad med om resultatet var rigtigt bare enhederne var rigtige..! 


Svar #5
02. oktober 2011 af amalietj (Slettet)

tusind tak for hjælpen ;-)!!!


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2017 af Dansemuzzen (Slettet)

Er der en der vil forklare mig hvordan man er fundet frem til de 42000 kj/kg i opgave a?

Se SVAR#1

Paa forhaand mange tak :)


Skriv et svar til: Fysik opgave - Rapport om Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.