Oldtidskundskab

Et spørgsmål jeg er sikker på nogle kan besvare:-)

31. maj 2005 af 2845sara (Slettet)
Hey allesammen
Jeg ska op i old snart og jeg kiggede på nogle tidligere indlæg og der er der nogle af jeg som siger fx i illiaden at i sang 9 sang 10 skete der osv... min oldlærer har aldrig brugt det ord, dvs omtalt afsnittene i illiaden med sang nummer 9 osv. Hvad er det præcis det betyder, for der står jo ikk sang og så et nummer i illiaden?.. det eneste jeg kan se er at der i nederste hjørne på hver side står sidetal og så et romertal og nogle flere tal... nogen der kan fortælle mig hvad disse romertal betyder, og om hvordan man kan finde ud af hvilken del er fx sang 9?
Er lidt forvirret på det område....

-Sara

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2005 af FredeW (Slettet)

Dengang Iliaden blev skrevet, var den ikke delt op overhovedet. Det var først nogle forskere (eller hvad man nu skal kalde dem) i biblioteket i Alexandria, der delte den op i disse sange nogle århundreder senere (hvis jeg husker rigtigt).

Disse sange er at sammenligne med kapitler i en almindelig bog. I min bog står der "første sang" osv. som overskrift for hver sang.

Jeg kunne godt forestille mig, at romertallene i din udgave fortæller, hvilken sang det er.

Svar #2
31. maj 2005 af 2845sara (Slettet)

#1 tak for det... men kan simpelthen ikk forstå det med romertallene. Fx står der XXIII og det aner jeg ikk hva svarer til. Der er nogle gode noter herinde men det er betegnet med sange. Rimelig ærgeligt.

-Sara

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2005 af FredeW (Slettet)

#2 Er bogen ikke opdelt i nogle afsnit? Og i så fald, hvad står der som overskrift?

XXIII svarer til 23, som godt kunne være 23. sang. Der er 24 i alt.

Svar #4
31. maj 2005 af 2845sara (Slettet)

#3 jo bogen er delt op i afsnit med overskrifter såsom s. 33: Agamemnon samler hæren til kamp og nederst i hjørnet står sidetallet og så står der følgende: II, 278-472... II ved jeg er et romertal men ved ikk hvilket.. 278-472 aner jeg ikk hvad er.

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2005 af mavse (Slettet)

Bare en nysgerrig folkeskoleelev:

Hvad er Iliaden, sådan kort sagt? Jeg synes der er lidt mange tråde om det;)

Svar #6
31. maj 2005 af 2845sara (Slettet)

#3 jo bogen er opdelt i afsnit med overskrifter såsom Agamemnon samler hæren til kamp. Nederst i hjørnet står så sidetal (her er det 33) og så står der: II, 278-472. Ved godt at II er et romertal men ved ikk hvilket. Det andet altså 278-472 aner jeg ikk hva er.

Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2005 af frodo (Slettet)

illiaden er en gammel græsk antik historie skrevet af den blinde (?) forfatter Homer.

I den er bl.a. så vidt jeg husker historien om den trojanske hest.

Brugbart svar (0)

Svar #8
31. maj 2005 af FredeW (Slettet)

Ja, #7 har ret med hensyn til Iliaden. Den er en gammel græsk historie - eller rettere sagt: Et gammelt episk digt. Den har dannet grundlag for det meste, hvis ikke alt, senere europæsisk litteratur.
Der er ingen, der ved om Homer i virkeligheden var blind, men sådan beskrives han i et andet gammelt digt (så vidt jeg husker ;-))

#6 Jeg tror, jeg er med nu. Udgiveren af din udgave har fundet det mere hensigtsmæssigt at opdele den på den måde. Romertallene angiver så nummeret på den sang, afsnittet stammer fra. Tallet er versenummeret (linienummeret).
Romertallene:
I=1
II=2
III=3
IV=4
V=5
VI=6
VII=7
VIII=8
IX=9
X=10
XI=11
XII=12
XIII=13
XIV=14
XV=15
XVI=16
XVII=17
XVIII=18
XIX=19
XX=20
XXI=21
XXII=22
XXIII=23
XXIV=24

;-)

Svar #9
01. juni 2005 af 2845sara (Slettet)

#8 ej du ska ha TUSIND TAK... nu gir det sgu mening. Endnu engang tak:-)

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. juni 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

#7

Iliaden afsluttes med Hektors gravfærd. Mht. den Trojanske Hest tænker du på Odyseen.

Iliaden er det tidligste litterære værk, som i dag er bevaret.

Skriv et svar til: Et spørgsmål jeg er sikker på nogle kan besvare:-)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.