Matematik

Matematik opgave

28. september 2011 af nej12 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Ofte benyttes nyttefunktioner med sakaldt hyperbolsk absolut risiko-
aversion (HARA), hvilket betyder at


-U''/U'=1/(a+bx)

Brug Maple (eller handkraft: arbejd fx frøst med f = U' og behandel
evt. tilfldene a = 0, b = 0; 1 for sig selv) til at fi nde ekplicitte udtryk
for nyttefunktionerne i HARA-klassen.

Hvis man skal tænke på f=U'

Skal man så bare løse den anden ordens differentialligning, eller hvordan skal det forstås?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2011 af peter lind

Jeg kender ikke HARA men som jeg læser det er det korrekt at du skal løse differentialligningen. Der anbefales at du definere f(x) = U' og først finder f. Så bliver det en første ordens differentialligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2011 af goathunter (Slettet)

-y'/y=1/(a+bx)

-1/y dy/dx = 1/(a+bx)

∫-1/y dy/dx dx = ∫1/(a+bx) dx

-ln|y| + y0 = ln|a+bx|*1/b + x0

Prøv selv med resten.. y=U' her.


Svar #3
28. september 2011 af nej12 (Slettet)

Hvordan skal jeg få -U''/U'=1/(a+bx) til en første ordens differentialligning?Skal jeg bare sige at U´ :=ax+b?

 

HARA er en nyttefunktion, der tilhører den kvadratiske, ekspontielle og isoleastiske nyttefunktion. 


Svar #4
28. september 2011 af nej12 (Slettet)

Okay, Tak.. 


Svar #5
28. september 2011 af nej12 (Slettet)

Kan ikke lige se hvordan at f=U' her:

-y'/y=1/(a+bx)

-1/y dy/dx = 1/(a+bx)

∫-1/y dy/dx dx = ∫1/(a+bx) dx

-ln|y| + y0 = ln|a+bx|*1/b + x0

Prøv selv med resten.. y=U' her.

 

Kan godt se at du laver det om til en første ordens differentialligning, idet du ikke har U´´ længere, men er det tilladt bare at lave det om på den måde?


Svar #6
28. september 2011 af nej12 (Slettet)

I får lige hele opgave:

 

Ofte benyttes nyttefunktioner med såkaldt hyperbolsk absolut risiko-
aversion (HARA), hvilket betyder at


-U' '/U')1/(a+bx)
 

Brug Maple (eller handkræft: arbejd fx først med f = U' og behandel
evt. tilfældene a = 0, b = 0; 1 for sig selv) til at finde ekplicitte udtryk
for nyttefunktionerne i HARA-klassen. Tegn funktionernes grafer for
(i) a = 0 og b = 0:5; 1; 2; 5 (ii) b = 0 og a = 0:001; 1; 100 med passende
valg af randbetingelser (`randkrav').

Overvejelser/vink: Hvad er funktionernes naturlige de nitionsområde?
Hvad fortæller positiv an invarians om randbetingelser? Nogle maske
ikke helt tilfldige funktioner:
 

-e^-x/a   , ln(x+a)  ,  1/b-1(a+bx)^1-1/b


Skriv et svar til: Matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.