Matematik

proportionalitet?

04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle.

Jeg har brug for hjælp til to opgaver der handler om proportionalitet og omvendt proportionalitet. Er der en der kan forklare mig hvad de to begreber går ud på?

Det var det, mange tak:)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2011 af mathon

to variable x og y er ligefrem proportionale
hvis
                  y/x = k

 

to variable x og y er omvendt proportionale
hvis
                  y
·x = k                                                                           k = k(onstant)


Svar #2
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

så hvis x f.eks er 3 hvad er y så?


Svar #3
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

det er fordi jeg har et helt skema jeg skal udfylde og jeg kender x'erne men ikke y'erne og vil bare gerne lige høre et eksempel så kan jeg prøve at finde en sammenhæng


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2011 af mathon

der er 3 ubekendte, hvorfor du et sted i skemaet  må kende de 2 variable


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2011 af mathon

#1


to variable x og y er ligefrem proportionale
hvis
                  y/x =
yo/xo
 

to variable x og y er omvendt proportionale
hvis
                  y
·x = yo·xo                                                                          


Svar #6
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

jeg forstår det ikke. 

mit skema står sådan her:

X  2  3  4  10
Y  9

og jeg skal derved finde y for de sidste tre tal, andet står der ikke i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2011 af mathon

 

            ...hvilken proportionalitet?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. oktober 2011 af nelli95 (Slettet)

Hej

Vil du ikke lige skrive hele opgaven ned? :-) Man kan jo ikke bede om at ufylde et sildeben uden andet end X..


Svar #9
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

Der står bare:

Størrelserne x og y er proportionale.


X  2  3  4  10
Y  9

og jeg skal så selv udfylde resten efter 9. :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. oktober 2011 af mathon

 

     Størrelserne x og y er proportionale betyder Størrelserne x og y er ligefrem proportionale

 

 y/x = 9/2 = 4,5

         y = 4,5·x


Svar #11
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

aha, nu begynder det at give god mening:)

skal jeg multiplicere 4,5 med x hele vejen igennem så eller er det kun ved den første?:)


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. oktober 2011 af mathon

 

               ...hele "vejen igennem"...


Svar #13
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

mange tak. 

Er det samme princip med omvendt proportionalitet?


Svar #14
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

for der lyder opgaven sådan:
 

Størrelserne p og V er omvendt proportionale.
P    2    4
V          20   16

 

hvor jeg både skal finde p og v


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. oktober 2011 af mathon

  ...selvfølgelig er det ikke det samme - så var der jo ingen grund til at operere med to forskellige
     proportionalitetsbetegnelser

 

                                                   p·V = 4·20 = 80


Svar #16
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

nå, kan godt se sammenhængen med formlerne du skrev i starten. mange tak for hjælpen:)


Svar #17
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

lige en sidste ting, skal jeg multiplicere 80 med 2 og 16?


Svar #18
04. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

nej, det må være dividere:) jeg er med. tak:)


Skriv et svar til: proportionalitet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.