Matematik

Ortogonale

06. oktober 2011 af Mathisstrange (Slettet) - Niveau: A-niveau

linjen l : y= (4/3)*x-1/3 

linjen m: ax+4y+b=0

 

Jeg skal vise at disse 2 linjer er vinkeltrette(ortogonale)

linjen m: y=(-1/4)ax-(1/4)b

 

a2 er jo givet ved -1/a1

 

ved indsættelse fås -3/4

Hvis a1*a2=-1 er de 2 linjer ortogonale

(-3/4)*(4/3) = -1

Men jeg har jo a og b som konstanter for linjen m så hvordan fungerer det?

Skal jeg gange (-1/4) med a2 for at få det rigtige a2? Men så passer a1*a2=-1 ikke.

 

HJÆLP! Hvordan bestemmer jeg a for linjen m, når de er vinkelrette?

 

                          


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Netop ved, at a2 = -1/a1  = -3/4 .


Svar #2
06. oktober 2011 af Mathisstrange (Slettet)

Men hedder linjen m så bare y=(-1/4)*(-3/4)x-(1/4)b? Altså hvordan hænger det sammen med konstanterne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det er ikke a, der er -3/4 , men a1 , dvs a1 = -a/4 = -3/4, hvorved a = 3 . Ligningen for linien m er så

y = -(3/4)x - b/4 .


Svar #4
06. oktober 2011 af Mathisstrange (Slettet)

Takker.

 

Linjerne m og l skærer andenaksen i samme punkt. Vil det sige at de skærer hinanden i 1/3? Da jeg jo allerede har b fra linjen l?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

De skærer hinanden i et punkt, ikke et tal. Og hvor kommer 1/3 fra?

Det betyder, at linien m skærer 2.-aksen i det samme punkt, hvori l skærer 2.-aksen, dvs i punktet (0, -1/3) . Derved kan man bestemme b for linien m.


Svar #6
06. oktober 2011 af Mathisstrange (Slettet)

Det var præcis det jeg mente. Jeg fik det bare formuleret rigtig dårligt. Mange tak.!


Skriv et svar til: Ortogonale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.