Matematik

Opgave 1

10. oktober 2011 af yousra19 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave 1

Tabellen viser indekstal for prisen på parcelhuse med basisår 1995:

År
1998
2003

Indekstal
130
152

Et hus kostede 850 000 kr. i 1998.

Beregn hvad det ville koste i 2003.

Opgave 2
Tabellen viser udviklingen i forbrugerprisindekset januar 1999 til januar 2003:

Januar
1999
2000
2001
2002
2003

Forbrugerprisindeks
97,2
100
102,4
104,8
107,0

a) Hvor mange procent var stigningen fra januar 1999 til januar 2003?

b) Forbrugerprisindekset steg 1,2% fra juni 2001 til januar 2002. Beregn indekset for juni 2001.

c) Beregn forbrugerprisindekset for januar 2003, når indekstallet januar 2002 sættes til 100.

Opgave 3

Tabellen viser indeks for antallet af heste i Danmark:

 

År
1990
2000
2002
2004

Indeks
100
104,4
105,8
107,6
 

 

I 2000 var der 175 000 heste i Danmark

a) Hvor mange heste var der i 1990?

b) Bestem indekstallet for 2005, når antallet af heste steg 3,0% fra 2004 til 2005.

c) Beregn indekstallet for 2004 når indekstallet i 2000 sættes til 100.

 

hej er der nogen der kan hjælpe mig med de opgaver


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

Hvor er det præcis, at problemerne opstår?


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. oktober 2011 af EbbiN (Slettet)


Opgave 1

Tabellen viser indekstal for prisen på parcelhuse med basisår 1995:

År
1998
2003

Indekstal
130
152

Et hus kostede 850 000 kr. i 1998.

Beregn hvad det ville koste i 2003.

 

Basisår 1995: Indekstal = 100

1998: Indekstal = 130

2003: Indekstal = 152

Der er en forøgelse på hhv. 30 % og 52 %. 

Vi finder nu hvad et hus kostede i basisåret, ved at trække 30 % fra:

850.000 * 0,30 = 255000 

850000 - 255000 = 595000

Da vi nu har basisårets tal, kan vi blot gange dette med 52 % og derved har vi, hvad et hus koster i år 2003.

595000 * 1,52 = 904400


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

850.000kr svarer til indeks 130 . Man finder så prisen ved indeks 152 ved at dividere med 1,30 og gange med 1,52:

pris(indeks 152) = (850.000/130) · 152 = (850.000/1,30)·1,52  = 993.846kr

                                                                 pris(indeks 100) · (152/100)


Svar #4
11. oktober 2011 af yousra19 (Slettet)

Hej det er alle opgaver det driller

Svar #5
11. oktober 2011 af yousra19 (Slettet)

Tak kan du ikke også hjælpe med de andre opgaver

Brugbart svar (1)

Svar #6
11. oktober 2011 af EbbiN (Slettet)

Opgave 2
Tabellen viser udviklingen i forbrugerprisindekset januar 1999 til januar 2003:

Januar
1999
2000
2001
2002
2003

Forbrugerprisindeks
97,2
100
102,4
104,8
107,0

a) Hvor mange procent var stigningen fra januar 1999 til januar 2003?


Da forbrugerprisindekset er opgivet i procent, og basis året er der hvor vi har 100 (100%), skal du blot tage år 2003 og minus med år 1999, hvorved du har stigningen.

Forbrugerprisindeks 2003 - Forbrugerprisindeks 1999 = facit (må du selv regne ud)

b) Forbrugerprisindekset steg 1,2% fra juni 2001 til januar 2002. Beregn indekset for juni 2001.

Da du ved at forbrugerprisindekset for januar 2002 er på 104,8, er det blot at trække stigningen på 1,2% fra 104,8, hvorved du har facit, altså forbrugetprisindekset i juni 2001

104,8 - 1,2 = 103,6

Forbrugerprisindekset for juni 2001 er på 103,6

 

c) Beregn forbrugerprisindekset for januar 2003, når indekstallet januar 2002 sættes til 100.

Da januar 2002 sættes som basisår, er det blot at finde, hvor meget forbrugerindekset er steget fra 2002 til 2003, og herved blot lægge dette oveni basis 100 - således:

Januar 2003 - januar 2002 = 107,0 - 104,8 = 2,2 

Januar 2002 sættes nu som basisår = 100

Da ved vi at der fra januar 2002 til januar 2003 er en stigning på 2,2 % skal dette blot lægges oveni de 100.

100 + 2,2 = DIT FACIT

 

Opgave 3

Tabellen viser indeks for antallet af heste i Danmark:

År
1990
2000
2002
2004


Indeks
100
104,4
105,8
107,6

 

I 2000 var der 175 000 heste i Danmark

a) Hvor mange heste var der i 1990?

Vi ved, at der i 2000 var 175 000 heste i Danmark.

Vi ved, ved at kigge på indekstallene, at der fra 1990 til 2000 var en stigning i antal på 4,4 % (104,4 - 100 = 4,4)

For at finde facit, skal du derfor trække 4,4 % fra 175.000.

175.000 * 0,044 = xxxxx

175.000 - xxxxx = dit facit.

b) Bestem indekstallet for 2005, når antallet af heste steg 3,0% fra 2004 til 2005.

Fra opgave a, har du fundet hvor mange heste der var i år 1990, altså i basisåret. 

Fra 1990 og til 2004 er antal af heste vokset med 7,6 % (107,6 - 100 = 7,6), MEN da vi skal finde antallet i 2005, skal vi lægge yderligere 3,0 % til, da vi får opgivet dette tal. DVS. at stigningen fra 1990 til 2005 er på 10,6 %.

Du skal nu lægge 10,6 % til dit fundne tal i opgave a - således:

xxxxx * 1,106 = DIT FACIT (antallet af heste i år 2005)


c) Beregn indekstallet for 2004 når indekstallet i 2000 sættes til 100.

Vi skal blot finde hvor meget indekstallet er steget fra 2000 til 2004. 

På forhånd har vi fået opgivet at indekstallet i 2004 er 107,6 og i 2000 er 104,4. Disse tal trækker vi nu fra hinanden.

107,6 - 104,4 = 3,2.

2000 sættes nu som basisår (100) og da vi ved, at indekset stiger med 3,2 % fra 2000 til 2004, skal indekstallet for 2004 blot hedde 103,2.

Facit: Indekstallet for 2004 er (når indekstallet i 2000 sættes til 100) 103,2

 

PS. en anden gang, så lad være med BLOT at skrive opgaven ind og lad andre folk lave det for dig. SKRIV hvor du har problemer, så jeg kan hjælpe dig, og ikke blot skriver facit. Derfor er der også enkelte steder hvor du selv skal regne facit. Gør dig selv en tjeneste og læs det hele igennem og se om du forstår det - det bliver blot træls for dig selv, når du sidder til skriftlig eksamen og ikke kan finde ud af, at regne med indekstal :-).

 


Svar #7
11. oktober 2011 af yousra19 (Slettet)

tusind tak


Skriv et svar til: Opgave 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.