Fysik

Varmelære

11. oktober 2011 af MariaDahl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 4.  Til friturestegning af pommes frites (french fries i USA – bare til orientering), skal der opvarmes 1,0 kg olie fra 20oC til 250oC. Olien har en specifik varmekapacitet på co = 1,8 kJ/kg/°C  og den specifikke varmekapacitet for aluminium er 897 kJ/kg*C. 
a. Hvor meget energi kræver det at opvarme både olien og gryden til 250oC når gryden vejer 0,65 kg ?   Det antages at der ikke tabes energi til omgivelserne. Kogepladens effekt er 1500 W.

230 · 0.65 · 897 = 134102 J - Gryden

1,8 kJ = 1800 J
1800 · 1 · 230 = 414000 J - Fritureolien

b. Hvor lang tid tager det at opvarme olie og gryde ?  I praksis viser det sig at tage 8,3 min. 

(((134102 + 414000)J)/(1500))  = 365.401s for begge

c. Hvor meget energi er gået tabt til omgivelserne?  

8.3-6.09 = 2.21 forskel
2.21*1500 = 3315 energi gået tabt

d. Hvad er nyttevirkningen?

η =

 

Hvad er e-nytte & e-tilført??


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: E_nytte er den energi, du rent faktisk får nytte af, mens E_tilført er alt den energi, der er tilført systemet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2011 af hippo746 (Slettet)

du får oplyst det tager 8,3 min = 498 s.

du har nu (134102+414000)/x = 498 s

x=1100,6 W den effekt der reelt afsættes i systemet

η = 1100,6 / 1500 = 0,734 = 73,4 %


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

E-nytte er den mængde energi, der skulle til for at opvarme olie og gryde. E-tilført er den mængde energi, der tilføres af kogepladen i 8,3 min.

Bemærk, at varmekapacitet for aluminium er 897 J/kg/K, ikke 897 kJ/kg/K .


Svar #4
11. oktober 2011 af MariaDahl (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvorfor x = 1100,6??


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2011 af hippo746 (Slettet)

Aluminiums specifikke varmekapacitet er 897 J/kg*K. Det er en skrivefejl at Maria har skrevet 897 kJ/kg*K

Jeg kunne også kalde x for eafsat = 1100,6 W.

Altså eafsat = (134102+414000) J /498 s


Svar #6
11. oktober 2011 af MariaDahl (Slettet)

ok. tak :-)


Svar #7
11. oktober 2011 af MariaDahl (Slettet)

Har jeg så regnet forkert i b'ern??


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Nej, dit svar i b) er korrekt.

P·t = (moliecolie + malucalu)·ΔT , hvoraf

t = (moliecolie + malucalu)·ΔT / P = (1·1800 + 0,65·897)·(250 - 20) / (1500)s = 365s ≈ 6min


Skriv et svar til: Varmelære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.