Andre fag

National økonomi.

13. oktober 2011 af Broderblid (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg sidder fast i en afleveringsopgave i National økonomi. spørgsmålene er følgende:

Opgave 1:
Redegør for om nedenstående udsagn er korrekte.
 

a) En forbruger med en nyttefunktion givet ved u(x1; x2) = x11/2x21/2
vil altid fordele sin indkomst ligeligt mellem de to varer og dermed vælge en
forbrugskombination hvor x1 = x2.
 

b) En optimal forbrugskombination af to varer vil altid være kendetegnet
ved, at forbrugeren vælger en varekombination, der sikrer, at den ekstra
nytte en krone brugt på den ene vare giver er lig med den ekstra nytte en
krone brugt på den anden vare giver.
 

c) En profitmaksimerende virksomhed, der opererer på et fuldkommen konkur-
rencemarked og derfor tager prisen for givet, vil altid udbyde den mængde
hvor p = mc(y).

Alex


Brugbart svar (3)

Svar #1
13. oktober 2011 af Walras

Det er nu mikroøkonomi mest af alt.

a) Falsk. Da nyttefunktionen er Cobb-Douglas, og eksponenterne summer til 1, kan indkomstandelen, som forbrugeren benytter til hver vare, direkte aflæses. Da forbrugeren således bruger halvdelen af sin indkomst på at forbruge vare 1 og halvdelen af sin indkomst på at forbruge vare 2, vil han benytte lige mange penge på forbrug af hver vare. Det er dog ikke ensbetydende med, at han opnår samme forbrug af de to varer målt i mængder, da den ene vare kan være dyrere end end den anden.

b) Sandt. En optimal forbrugskombination er netop kendetegnet ved, at forbrugeren er indifferent mellem at forbruge én ekstra enhed af vare 1 og én ekstra enhed af vare 2. Det er analogt til udsagnet. Hvis det ikke var tilfældet, så en ekstra krones forbrug af vare 1 oversteg nytten ved en ekstra krones forbrug af vare 2, da ville det kunne betale sig for forbrugeren at sælge lidt af vare 2 for at opkøbe vare 1, indtil denne var indifferent.

c) Sandt. En profitmaksimerende virksomhed vil altid producere den mængde, der svarer til, at marginalrevenuet er lig med marginalomkostningerne. For en virksomhed under fuldkommen konkurrence, vil marginalrevenuet svare til prisen, idet virksomheden da vil være pristager. Deraf følger formelen.


Brugbart svar (3)

Svar #2
13. oktober 2011 af Walras

a)

Matematisk godtgørelse for udsagn:

u(x1,x2)=x11/2x21/2

x1  +κ*x2=ψ,

hvor prisen på x1 er normaliseret til 1, κ er prisen på x2, og ψ er indkomsten, som forbrugeren har til rådighed. 

Forbrugeren løser da nyttemaksimeringsproblemet

max    u(x1,x2)=x11/2x21/2

s.t       x1+κ*x2

Hvis vi opskriver Lagrangefunktioner opnåes

L(x1,x2,λ)=x11/2x21/2-λ(x1+κ*x2-ψ),

hvorfor de afledede fås som

f'x(x1,x2,λ)= 1/2x1-1/2x21/2-λ=0 <=> (x2/x1)1/2=2λ   (1)

f'z(x1,x2,λ)= 1/2x11/2x2-1/2-λκ=0 <=> (x1/x2)1/2=2λκ   (2)

f'λ(x1,x2,λ)=          x1+κ*x2-ψ=0 <=> x1+κ*x2=ψ       (3)

Ved (1) og (2) kan x1 og x2 udregnes, idet

(x2/x1)1/2κ=(x1/x2)1/2 => x2/x1κ2=x1/x2 <=> x12=x22κ2<=> x1=x2κ,

som da indsættes i (3) for at opnå

x1+κ*x1/κ=ψ <=> 2x1=ψ <=> x1=ψ/2

x2κ+κx2=ψ <=> 2κx2=ψ <=> x2=ψ/(2κ),

hvor det ses, at jo større prisen på vare 2 er relativt til prisen på vare 1, desto mindre mængde vil forbrugeren efterspørge af vare 2, selv om han benytter samme indkomstandel på hver vare. 

 


Svar #3
13. oktober 2011 af Broderblid (Slettet)

Fedt, tusind tak for hjælpen :D, og rigtig god forklaring :) Hav en dejlig dag.

Alex

 


Skriv et svar til: National økonomi.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.