Fysik

Fysikforsøg - Tid/position/hastighed

15. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg lavede igår et forsøg hvor vi lod en legetøjsbil køre ned ad en bakke med hældning θ, vi skulle se bort fra alle former for friktion.

 - Opstil én ligning for position som funktion af tiden og én for hastighed som funktion af tiden.

Det burde være meget nemt for mig, men kan slet ikke tænke lige nu.


Jeg har prøvet:

Vi ved at v(t) = a * t, derfor v(t) = -g * t i frit fald, vi her en vinkel theta, derfor v(t) = -g * sin(θ) * t

v(t) = -g * sin(θ) * t

Men hvad gør jeg med positionen x(t)? og er det rigtigt at v(t) = -g * sin(θ) * t?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Positionen findes af x'(t) = v(t) .


Svar #2
15. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet)

Det forstod jeg altså ikke lige,
Så det vil sige at:


x(t) = -g * sin(θ) * t?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, x(t) er en stamfunktion til v(t):

x(t) = -(1/2)·g·sin(θ)·t2 + x0


Svar #4
15. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet)

Ah, først nu forstod jeg hvad du mente i #1..

x(t) = V(t)
x'(t) = v(t)

Så hvis jeg skal finde x(t) og kender v(t), skal jeg integrere v(t).


Svar #5
15. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet)

Men er det så rigtigt at

v(t) = -g * sin(θ) * t ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, netop.


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. oktober 2011 af IsaacN (Slettet)

#5

Start med at se på retningen af bevægelsen (både v og x), går de modsat tyngdeaccelerationen eller samme retning?


Svar #8
15. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet)

Bevægelsen har samme retning, men hvad vil du vise med det?


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. oktober 2011 af IsaacN (Slettet)

#8

v(t) = g * sin(θ) * t

x(t) = ∫v(t) = ½ · g · sin(θ) · t2 + x0


Svar #10
15. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet)

Super, mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. oktober 2011 af IsaacN (Slettet)

Hvis du sørger for at plotte dine resultater opdager du meget hurtigere sådan nogle fejl. I stedet for at vente 5 timer på et svar :)


Svar #12
16. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet)

Med plotte mener du vel at skitsere resultaterne i et (x, t) og (v, t) diagram?

Det er faktisk min næste opgave, at plotte resultaterne i MATLAB.

Du skulle vel ikke kende koden til at plotte flere funktioner i ét plot?


Svar #13
16. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet)

Formlen her for luftmodstand ser således ud:

Fm = -k * v2

Gælder denne formel kun for legemer i frit fald, eller gælder den også i mit tilfælde hvor en legetøjsbil slippes ned ad en bakke, der har en vinkel θ? (Vi ser bort fra gnidningen mellem bil og bakke)


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. oktober 2011 af IsaacN (Slettet)

#12
plot(x1,y1, x2, y2, x3,y3, xn,yn)

#13
Luftmodstanden virker altid modsatrettet bevægelsen, og:

Fm = -k * v2

gælder derfor også i dit tilfælde.


Skriv et svar til: Fysikforsøg - Tid/position/hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.