Matematik

Vektor

16. oktober 2011 af guzbak - Niveau: A-niveau

I starten får vi at vide, at vektor a = (1,2) og  vektor b = (3,4)

Opg. c) Bestem tallene s og t, så s*vektor a  + t*vektor b   = (-13,-1)

Jeg har gjort som følger:

solve(-13=1*s + 3*t and -1=2*s + 4*t, s)

Så er spørgsmålet bare...hvor ligger fejlen?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningssystemet

s a + t b = (-13, -1)

Det er et system af to ligninger i de to ubekendte s og t . Det kan også skrives

  s + 3t = -13
2s + 4t = -1

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. oktober 2011 af peter lind

Jeg kender ikke dit CAS værktøj; men du skal vel også løse med hensyn til t


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2011 af PeterValberg

husk den anden variabel også :-)

solve(-13=1*s + 3*t and -1=2*s + 4*t,s, t)     hvis TI-nspire CAS

solve(-13=1*s + 3*t and -1=2*s + 4*t,{s,t})    hvis TI-89

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
16. oktober 2011 af guzbak

Hej alle, tak for jeres svar, i siger nogenlunde det samme, MEN, selvom jeg kun skriver t, eller kun skriver s, giver det alligevel det samme, som at skrive s og t med i ligningen :-)

Jeg bruger TI-interactive og voyage lommeregner..

Jeg får det til s= (49)/(2)  and t= (-25)/(2), men det er et forkert resultat.

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2011 af PeterValberg

se vedhæftede screendump fra TI-89, det virker da udemærket

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:screendump_001.jpg

Svar #6
16. oktober 2011 af guzbak

Jeg siger jo, at jeg får dette resultat, men dette stemmer ikke overens med facitlisten :-) .. Derfor tænkte jeg, om min fremgangsmåde eventuelt er forkert?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Svar #7
16. oktober 2011 af guzbak

Jeg har fundet fejlen ! :D Så dum (og træt) som jeg er, havde jeg kommet til at opskrive koordinaterne omvendt.

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2011 af peter lind

Du kan nemt gøre prøve og konsttere at resultatet i #4 er rigtig. Enten har du beskrevet opgaven forkert eller også er facitlisten forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. oktober 2011 af PeterValberg

#4 Hvordan kan det være det forkerte resultat, det passer da med opgaven:

s*a + t*b = (49/2)*(1,2) + (-25/2)*(3,4) = (49/2 , 49) + (-75/2 , -50) = (-13, -1)

Vektorer er noteret med fed

(tilføjet senere).....havde i skrivende stund ikke set #7 :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
16. oktober 2011 af guzbak

Fordi b rigtigt hedder b = (4,3) ^^,

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Dvs

  s + 4t = -13
2s + 3t = -1 ,

så 5t = -25, t = -5 og dermed s = 7 .


Svar #12
16. oktober 2011 af guzbak

Netop :-) Det var min fejl..

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Skriv et svar til: Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.