Fysik

hvileenergi

20. oktober 2011 af zezima (Slettet) - Niveau: A-niveau

udtrykket for en partikels hvileenergi (som jeg forstår det):

E = mc^2
Så vidt jeg forstår så indeholder dette udtryk hele partiklens samlede energi ved hastigheden 0.. Men jeg forstår bare IKKE, hvordan potentiel energi kan være indeholdt i udtrykket. En partikel bliver vel ikke tungere af at blive løftet op i forhold til jorden - og uanset hvad, så er potentiel energi jo altid relativt til noget andet...
Grunden til mit spørgsmål er, at jeg har tager taylorekspansionen for v=0 til en partikels relativistiske energi og får hvileenergien + den newtonske kinetiske energi. Jeg bliver så spurgt om, hvad Einstein kunne lære Newton om hvileenergi men ved ikke helt, hvad jeg skal svare.
På forhånd tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2011 af Lurch (Slettet)

I den specielle relativitetsteori beskæftiger man sig, så vidt jeg ved, kun med kinetisk energi og masse-energi. 

E = mc^2 

er udelukkende den energi et objekt har i form af sin masse, uafhængigt af hvad den eller foretager sig. Eventuel kinetisk eller potential energi skal lægges til, hvis man ønsker den absolutte energi af objektet.
Når du kigger på den relativistiske energi, er det underforstået at det er den kinetiske energi der er tale om. 


Skriv et svar til: hvileenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.