Fysik

Erstatningsresistansen

21. oktober 2011 af Salihu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Min opgave lyder:

Beregn erstatningsresistansen mellem A og B i hvert af diagrammerne

Jeg har svært ved tre af diagrammerne, som jeg har tegnet og vedhæftet 


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. oktober 2011 af mathon

benyt for parallelforbindelse

                                                         Rpar = (1/n)·(1 Ω)             når n er antal resistorer
og
                                                        Rpar = R1R2/(R1+R2)

du har da

                    d)     (1/3)·(1 Ω) = (1/3) Ω

                    e)     (1/2)·1) / ((1/2)+1) Ω = (1/3) Ω

                    f)     ((1/3)·1) / ((1/3)+1) + 2) Ω = 2,25 Ω

       


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. oktober 2011 af PeterValberg

#1

f) den samlede modstand er faktisk 2,75 Ω

ΣR = 1 + (1-1 + (1+1+1)-1)-1 + 1 = 1 + (1-1 + 3-1)-1 +1 = 1 + 0,75 + 1 = 2,75 Ω

markeret med fed er parallelforbindelsen, der består af 1Ω parallel med 3Ω (serieforbindelse af tre 1Ω modstande)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. oktober 2011 af mathon

rettelse:

                    f)     ((3·1) / (3 +1) + 2) Ω = 2,75 Ω


Svar #4
24. oktober 2011 af Salihu (Slettet)

Tak for hjælpen :)

Jeg forstår godt pvm's forklaring for diagram f, men har svært ved at se, hvordan mathon har brugt sine formler?

Kan I også forklare mere grundigt, hvordan jeg når frem til resultatet i d og e?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2011 af mathon

d)

             Rp = (1/3)·(1 Ω) = 1/3 Ω

e)
             øverste gren har resistansen
                                                                                                (1/2) Ω
             denne sammenregnet parallelt med 1 Ω
   giver
            Rerstat = (1/2 Ω)·(1 Ω)  / ((1/2 Ω) + (1 Ω)) = 1/3 Ω


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. oktober 2011 af mathon

men har svært ved at se, hvordan mathon har brugt sine formler?

for to parallelt forbundne resistanser R1 og R2
gælder

                                              1/Rp = 1/R1 + 1/R2  

                                              1/Rp = (R2 + R1)/R1R2  

                                               Rp = R1·R2/(R1 + R2)
dvs
                                               Rp = produkt over sum
                                             
 

    

                                            
 


Svar #7
24. oktober 2011 af Salihu (Slettet)

Nu kan jeg se, hvor du får din formel fra, tak!


Skriv et svar til: Erstatningsresistansen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.