Matematik

vektor

23. oktober 2011 af sara56 (Slettet)

Undersøg om vektorerne a, b , c udspænder en terning. find desuden den spidse vinkel, som indvendige diagonaler danner, når :

1) a=(4 3 0) b=(-3 4 0 ) c= ( 0 0 5 )


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2011 af PeterValberg

hvis vektorerne er ortogonale på hinanden: ab og bc og ac så udspænder vektorerne en terning

undersøg i hvert tilfælde prikproduktet (skalarproduktet) mellem to af vektorerne er lig med nul fx:

  ab = 0     ⇔    ab

Forøvrigt kan volumen af terningen beregnes som:   a x bc

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
23. oktober 2011 af sara56 (Slettet)

det udspænder en terning,men hvordan skal jeg beregn den spidse vinkel som danner diagonaler 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2011 af PeterValberg

Det er den spidse vinkel mellem de indvendige diagonaler, som opgaven spørger efter, hvilket betyder at du skal finde vektorkoordinaterne for disse diagonaler (lad os kalde dem d1 og d2) og herefter bruge følgende formel for at finde vinklen v imellem dem:

cos(v) = (d1•d2)/(|d1|·|d2|)   altså prikproduktet divideret med produktet af deres længder

for at finde koordinaterne til disse vektorer kan man vel antage at terningen har et hjørne i origo (0,0,0)

vektoren mellem origo og det diagonalt modsatte hjørne vil fx være d1

d1 = a+b+c = (1,7,5)

med lidt rummelig fantasi og forestillingsevne vil du sikkert medgive mig at den anden diagonal d2 således må være

d2 = a-(b+c) = (7,-1,-5)

herefter er det "bare" at bruge formlen for bestemmelse af vinklen (husk at sætte din lommeregner til at regne i grader), hvis den fundne vinkel er mindre end 90o er det den spidse ellers må du sige 180o - v

 

giver det mening ??

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
23. oktober 2011 af sara56 (Slettet)

ja men hvordan får du d1 til at være (1,7,5 ) og d2 til (7,-1,-5) ??????


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. oktober 2011 af PeterValberg

Husk at tænke i vektorkoordinater

d1 = a+b+c = (4,3,0) + (-3,4,0) + (0,0,5) = (4-3+0,3+4+0,0+0+5) = (1,7,5)

d2 = a-(b+c) =  (4,3,0) - ((-3,4,0)+(0,0,5)) = (4,3,0) - (-3,4,5) = (4-(-3),3-4,0-5) = (7,-1,-5)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
23. oktober 2011 af sara56 (Slettet)

tak


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er slet ikke nødvendigt at regne diagonalvektorernes koordinater ud, når det nu er vist, at vektorerne a, b, c udspænder en terning. De tre vektorer er parvis ortogonale og har hver længden 5, og da de to diagonalvektorer d1 og d2 har samme længde, har vi for vinklen v mellem d1 og d2, at

cos(v) = (d1d2) / (|d1||d2|)

            = (a+b+c)•(a-b-c) / |d1|2

            = (|a|2 -|b|2 -|c|2) / (|a|2 + |b|2 + |c|2)

            = -1/3

For den spidse vinkel vspids mellem diagonalerne har vi derfor

cos(vspids) = |cos(v)| = 1/3


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. oktober 2011 af PeterValberg

#7 SMART, - det havde jeg ikke tænkt på :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.