Matematik

Parabel, TP, differentialregning

23. oktober 2011 af Buzzman (Slettet) - Niveau: B-niveau

I modul 3 blev formlen for en parabels toppunkt,  TP( (-b/2a) , (-d/4a) ) , delvis gennemgået.
Her skal du prøve at bevise den ved hjælp af differentialregning.

a) Hvad kendetegner tangenten til en parabel i parablens toppunkt?
b) Brug differentialkvotienten i toppunktet til at bestemme toppunktets førstekoordinat.
c) Bestem herefter andenkoordinaten ved indsættelse af førstekoordinaten i parablens ligning.

 

SHIT, her er jeg så fuldstændigt blank... er der en der kan vise mig vejen videre? Hvor starter jeg og hvad skal jeg gøre? Bare en lille smule hjælp ville være stort, tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Parabelen har et ekstremum i toppunktet.

b) Toppunktets x-koordinat er løsning til ligningen f'(x) = 0 , hvor f(x) er forskriften for funktionen, hvis graf er parabelen.

c) Følg vejledningen her.


Svar #2
23. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

a) har ikke hørt min lærer bruge det udtryk før, men kan jo google mig frem til det.. takker

b) kan du uddybe dette (sorry, jeg forstår det ikke helt). For de f'(x) ligninger jeg har løst, har jeg jo haft en tilhørende funktion, altså, jeg kan ikke forstå hvordan jeg kan løse ligningen når jeg ikke kender til funktionen eller nogle af  værdierne eller punkterne?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

En anden formulering er, at parabelen har en vandret tangent i toppunktet.

b) Den tilhørende funktion er jo f(x) = ax2 + bx + c . Løs nu ligningen f'(x) = 0 .


Svar #4
23. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

ahhh ok, det er klart, fordi det er den almene funktion for en parabel... tror jeg har siddet for længe nu, hehe, tusind tak for dit hurtige svar... det sætter jeg som altid stor pris på.. nu har jeg lidt at arbejde med, ihvertfald :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. oktober 2011 af mathon

dvs

                     f '(x) = 0

                     2ax + b = 0 ....osv.....

og

                     y = ax2 + bx + c = a(x+(b/(2a))2 + (-d/(4a))

 

 


                   


Svar #6
23. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

b) Jeg har nu løst ligningen f'(x)=0, isoleret x, og får

x=(-b/(2a))

 

c) det skal så indsættes i funktionen, går jeg ud fra efter mathons svar??

Jeg får altså

f(x)=a(-b/(2a))^2+b(-b/(2a))+c

 

Hvad gør jeg forkert? Hvor kommer din (-d/(4a)) fra, mathon? Håber ikke jeg er irriterende, men synes godt nok det her er svært, når man ikke har noget fysisk undervisning (tager det på FLEX)


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. oktober 2011 af mathon

 

                    y = a((-b/(2a)+(b/(2a))2 + (-d/(4a)) = -d/(4a)


Svar #8
23. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

det forstår jeg ikke noget af :(

 

Førstekoordinaten er jo x=(-b/(2a)), hvilket jeg indsætter på x's plads i ligningen og får

f(x)=a(-b/(2a))^2+b(-b/(2a))+c

 

Når du skriver

y = a((-b/(2a)+(b/(2a))2 + (-d/(4a)) = -d/(4a)

hvor kommer det så fra? (de markerede punkter). Jeg undskylder igen for min uvidenhed, men kunne godt tænke mig et par ord med på vejen, hvis der er en der vil være så venlig?


Brugbart svar (2)

Svar #9
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man har

f(-b/(2a)) = a·(-b/(2a))2 + b·(-b/(2a)) + c

                 = b2/(4a) -b2/(2a) + c

                 = -b2/(4a) + c

                 = (4ac - b2)/(4a)

                 = -d/(4a)

idet man jo benytter definitionen af diskriminanten d = b2 - 4ac


Svar #10
23. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

f(-b/(2a)) = a·(-b/(2a))2 + b·(-b/(2a)) + c

                 = b2/(4a) -b2/(2a) + c

 

det er her jeg står af... jeg skal gange a ind i parantesen, eller hvad? Da (-b/(2a))^2 bliver til -b^2/(4a) , hvorfor er din b^2 positiv?  Der er desuden ikke noget tegn mellem din b2/(4a)  og  -b2/(2a), hvilket jeg heller ikke forstår.

 

= -b2/(4a) + c

= (4ac - b2)/(4a)

 

Her står jeg helt af. Du tager c ind i parantesen (4a), hvor kommer den ekstra 4a fra? Igen, undskyld for min ekstreme uvidenhed :(


Svar #11
23. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

fandt lige denne video på youtube

http://www.youtube.com/watch?v=TluAhNjn4Zg&feature=player_embedded#!

Hende her forklarede det jeg manglede (hvis andre har problemer med det samme). Tak for jeres hjælp og svar  :)


Svar #12
23. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

tror det er min brøkregning der halter lidt ;)


Brugbart svar (1)

Svar #13
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal gange a med (-b/(2a))2 = b2/(4a2) , så

a·(-b/(2a))2 = a·b2/(4a2) = b2/(4a)

Dernæst trækker man så b2/(2a) fra, så man får -b2/(4a), og endelig lægger man c = 4ac/(4a) til .

Det bliver postivit, da man jo kvadrerer hele størrelsen (-b/(2a)) .


Skriv et svar til: Parabel, TP, differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.