Fysik

Gravitationskonstant

26. oktober 2011 af Mo92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Gravitationskonstanten er ifoelge denstoredanske.dk en..; "fundamental naturkonstant, der angiver størrelsen af tyngdekraften mellem to legemer med massen 1 kg hver i en indbyrdes afstand af 1 m."

Den kan fås af formlen F = G x m1 x m2 / r^2, hvor G = Gravitationskonstanten, F gravitationskraeften, m1 og m2 = hhv. massen af objekt 1 og objekt 2, og r = afstanden mellem de to objekter.

Enheden for gravitationskonstanten er således på baggrund af ovenstående formel N·m2/kg2. Mit spoergsmål er så i den sammenhaeng, hvordan dette skal forstås og siges i ord. Håber nogen kan give en hånd her med en afklaring.


Svar #1
26. oktober 2011 af Mo92 (Slettet)

Det skal siges at jeg er usikker på den foroven naevnte enhed for gravitationskonstanten, den skal derfor ikke uden videre tages for gode varer. Rettelser mht. enheden er derfor i denne sammenhaeng meget velkomment.


Brugbart svar (2)

Svar #2
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Enheden for gravitationskonstanten er da korrekt, selv om den ofte angives med den ækvivalente enhed m3·kg-1·s-2 . Enheden for konstanten er netop fastlagt ud fra Newton's gravitationslov, således at G·m1·m2/r2 får dimension af en kraft.


Svar #3
26. oktober 2011 af Mo92 (Slettet)

Newtons gravitationslov siger at F = G x m1 x m2 / r^2. Ved isolering af G får jeg at enheden for denne må vaere
N x m^2 / kg^2. Hvordan kan denne enhed  vaere lig med Newton som jeg jo ellers ville forvente vaerende enheden for G, idet G er en mål for kraft? 

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

G er ikke en kraft, men en proportionalitetskonstant, der resulterer i, at G·m1·m2/r2 har dimension af en kraft. Talmæssigt er {G} størrelsen i N af gravitationskraften mellem to masser på hver 1kg med en indbyrdes afstand på 1m , hvilket jo fremgår af selve gravitationsloven.


Svar #5
26. oktober 2011 af Mo92 (Slettet)

Når du siger at "G er en konstant derresultere i at F har dimension af en kraft" mener du så at G simpelthen bare er en konstant som "opskalere" kvotienten af m1·m2/r2 til en stoerrelse som er mere realistisk hvad kraft angår?

Og hvad mener du sagt på en anden måde når du siger at "G talmaessigt er stoerrelsen i N ?


Brugbart svar (2)

Svar #6
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

G er en proportionalitetskonstant, der kan bestemmes eksperimentelt. Enheden af G er netop afpasset, så G·m1·m2/r2 har dimension af en kraft.

Det følger af gravitationsloven, at gravitationskraften mellem to masser med hver massen 1kg i en indbyrdes afstand af 1m netop er {G} N , altså talværdien af G i SI enheder er talværdien af denne kraft i enheden N.


Svar #7
27. oktober 2011 af Mo92 (Slettet)

G er altså en konstant med enhed som formuleret af gravitationsloven, talværdien af G er "tilfældigvis" samtidigt også talværdien af talværdien af tyngekraften mellem to legemer med masser på hver 1 kg, i en afstand af 1 meter fra hinanden. Er dette korrekt? 



 


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der er ikke noget tilfældigt over det. Det er jo en simpel konsekvens af de valgte enheder.


Skriv et svar til: Gravitationskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.