Matematik

Parabel - find forskrift

26. oktober 2011 af ...Mig (Slettet)

Hej..

 

Jeg sidder med et matematisk problem, som en venindes lærer har stillet.,.

Vi skal tage udgangspunkt i en bøf, som vi skal få til at blive et omdrejningslegeme.

 

Får at kunne beregne volumenet, er vi nødt til at bestemme funktionen for grafen, som er givet ved et andengrads polynomium..

 

Vi har følgende tre punkter på "grafen"

Toppunkt T (3,9 ; 2,35)

                  Q (7,8 ; 0)

                  P (0 ; 0)

 

Hvordan bærer vi os ad med at bestemme forskriften for funktionen?

 

På forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. oktober 2011 af SuneChr

Du kender måske den generelle forskrift for en andengradsfunktion, der grafisk fremstiller en parabel.

               y   =   ax2  +  bx  +  c

Indsæt først  T (3,9 ; 2,35)  for henholdsvis x og y.

Gør også dettte for Q og P  hvorved fås tre ligninger i a, b og c  som så løses.

Erstat da  a, b og c oppe i den generelle ligning med de netop fundne værdier herfor.


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

T (3,9 ; 2,35)

                  Q (7,8 ; 0)

                  P (0 ; 0)

P er det ene skæringspunkt med x-aksen, det andet ligger lige så langt til højre for toppunktet som toppunktet ligger til højre for P

rødderne er 0 og 7,8

a(x-0)(x-7,8)=y

indsæt T i udtrykket og iaoler a

a(3,9-0)(3,9-7,8)=2,35

a(-3,92)=2,35


Svar #3
26. oktober 2011 af ...Mig (Slettet)

Ja, det ved jeg godt..

Det jeg kommer frem til er en funktionsforskrift der hedder:

f(x)=-0,154504x^2+1,20513

 

Men det stemmer overhovedet ikke overens med den "bøf", som vi ligger ind i koordinat-systemet... Hvor grafen netop skærer i (0,0),,

 

Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

0,1545(x-0)(x-7,8)=y

y = f(x) = 0,1545(x2-7,8x)

du har vist tabt x-et


Svar #5
26. oktober 2011 af ...Mig (Slettet)

Okay, det kan jo godt se..

 

Men det passer stadig ikke... Den parabel der bliver tegnet, skærer ikke i (0;0) som den skal ... I hvert fald ikke, når jeg tegner på lommeregner eller computer...

Det er det , som jeg ikke forstår.. På den parabel der kommer frem, har forskriften rødder i x = -14 og x = 14


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. oktober 2011 af SuneChr

       y  =  - 0,154504·x2 + 1,205128·x   (med 6 dec)


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

#6  takker for rettelsen. Jeg har tabt et - det har du helt ret i.

Jeg ved ikke hvordan du tegner grafen, med den skal gå gennem (0,0)

DU kan jo selv prøve at indsætte x=0 i funktionen.

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. oktober 2011 af SuneChr

y  =  - 0,154504·x2 + 1,205128·x   (med 6 dec)

Se vedhæftet.

Vedhæftet fil:SP SECC 2710110020.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #9
27. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Lidt pudsigt, at det ser ud til at være samme opgave, som er blevet tærsket i denne tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1090974


Svar #10
27. oktober 2011 af ...Mig (Slettet)

Okay.. Det havde jeg ikke set,.. Men tak for oplysningen :)

Fik dog løst den ved egen hjælp tidligere i morges... 


Skriv et svar til: Parabel - find forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.