Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Hjælp til analyse

27. oktober 2011 af smoot (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal skrive SRP i samf A og idræt B, hvor mit emne er fedme/ overvægt.

Jeg skal komme ind på årsager til fedme, både fysiologiske og samfundsårsager.  Jeg skal også komme ind på hvilke politiske tiltag man kan lave, for at forhindre at flere og flere bliver overvægtige, herunder kritik af den nye fedtafgift osv.

MEN jeg er i tvivl om hvad jeg kan analysere i min opgave. Nogen der har nogle forslag??


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2011 af Booklover (Slettet)

Skrev om emnet i samf A/ Bio A sidste år i min SRP ... minder jo lidt om din fagkombination ... Du kan jo tage fat på diverse statistikker og undersøgelser i samfundsfag (som du vurderer nøje) eller inddrage relevante sociologiske teorier, som kan tilknyttes emnet. Mine egne emner var i bio: fedt, fedtceller, fedtvæv + stofskiftet - fedtdeponering + fedtforbrænding. Dernæst blandede jeg fagene ved at kigge på årsagerne til fedme: genetisk disponering + evolutionshypotesen + ændrede kostvaner, familiemønstre og hverdag (statisik) + minsket fysisk aktivitet (statisik) + social arv og mad som identifikationsfaktor + det senmoderne samfund og fedme (sociologisk teori) + økonomernes perspektiv på fedmeepidimien (økonomsik teori). Dernæst drejede jeg mere ind på samfundsfagdelen i min opgave (men stadig med sammenblanding af bio): omkostningerne ved overvægt for individet og samfundet. Dernæst kom biologien igen lidt mere på banen (dog stadig med sociologisk/samfundsfaglig indblanding): kroppen, stigmatisering og følgesygdomme. Dernæst kom de klare facts: samfundsomkostningerne ved fedme - statens eller individets ansvar + fedme i fremtiden (her også med biologisk indblanding). 

Mine kilder var: 

Bøger
’Det medicinerede menneske’, Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet
’Biokemi og molekylærbiologi’, 2. udgave, Jens Bremer, Nucleus
’Marks’ Basic Medical Biochemestry – A Clinical Approach’, Smith Marks Lieberman, Lippincott Williams and Wilkins
‘Menneskets Fysiologi’, Eigil Haug, Olav Sand og Øystein V. Sjaastad, Gads Forlag
’Fysiologibogen – den levende krop’, Bodil Blem Bidstrup, Søren Mortensen, Svend Erik Nielsen og Inge Marie Rasmussen, Nucleus
’Sundhed – et spørgsmål om livskvalitet’, Alice Elsig og Niels-Ole Hørlyk, Hjerteforeningen
’Diabetes og insulin… - et undervisningshæfte for de gymnasiale uddannelser’, Novo Nordisk
’Sociologi’, Poul Brejnrod
’SamfNU’, Systime
’Liv i Danmark’
’Fat economics’, Mazzoccohi, Traill and Shogren, Oxford University Press
‘The challenge of obesity in the WHO European and the strategies for response’, F. Branca

Artikler
‘Sådan skal fedme bekæmpes’, Ingeniøren,
’Sukker er mere vanedannende end kokain’, Politikken
’Fedme skal bekæmpes i barneårene’, Ingeniøren
’Fedtafgift får dumpekarakter’, Jyllands-Posten
’Fedtafgift bliver statens nye pengemaskine’, Business
’Motion på recept har ingen virkning’, Dagens Medicin
’Energislugende fedtceller den nye kur mod overvægt’, Ingeniøren

Ugeskrifter
BioNyt nr. 124, 2003
Ugeskrift for læger:
Nr. 21, 2001; 163: 2891-3034
Nr. 1-2, 2004; 166: 1-112
Nr. 2, 2005; 167: 125-240
Nr. 13, 2003; 165: 1323-1418
Nr. 17, 2004; 166: 1515-1630
Nr. 43, 2009; 171: 1037-3136
Samfundsøkonomen, nr. 4, september 2009
’Kan ændrede fødevareafgifter dæmme op for fedmeepidemien?’, Levnedsmiddelbladet, nr. 1, 2007

Rapporter
KRAM-rapporten
’Det handler nok om meget, meget mere – et speciale om fedmens psykologi’, Københavns Universitet Psykologi, 2006
’De samfundsøkonomiske konsekvenser af svær overvægt’, Indenrigs- og sunhedsministeriet
’Forebyggelse af overvægt blandt børn og unge – oplæg til strategi’, Motion- og Ernæringsrådet
’Baggrund – børn, fedme og markedsføring’, Forbrugerrådet
’Mutationer i melanocortin-4-receptoren og deres relevans for udvikling af ekstrem fedme’, Roskilde Universitetscenter, Naturvidenskabelig Basisuddannelse
’Sundhed og sygelighed i Danmark – og udvikling siden 1987’, 2005, Statens Institut for Folkesundhed
’Folkesunhedsrapport, Danmark 2007 – Fedme’, Statens Institut for Folkesundhed
’Fedme som samfundsproblem’, Høringsrapport for Folketingets Sundhedsudvalg i Landstingssalen Christiansborg 27. okt. 2009
’Convenience-produkter – Et spørgsmål om tid og livsstil’, Sune Andersen og Julia Stacey, MAPP Centeret
’Risikofaktorer og folkesundhed i Danmark’, Statens Institut for Folkesundhed
’Om fedt og fedtsyrer i den danske kost’

Hjemmesider
http://www.biokemi.org
http://www.sdu.dk
http://da.wikipedia.org
http://www.motion-online.dk
http://www.who.int
http://site.ebrary.com.bib157.bibbaser.dk
http://www.farma.ku.dk
http://www.videnskab.dk
http://users.cybercity.dk
http://www.skm.dk
http://www.seafood.food.dtu.dk

 

Måske kan det inspirere lidt - ellers bare skriv din mail, så kan du lige få min opgave ;)

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2013 af mysa1000 (Slettet)

Jeg ville meget gerne se din opgave da jeg har samf og biologi omkring fedme, jeg har meget svært ved at indrage biologidelen i analyse, er bange for den bliver redegørende 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2013 af mysa1000 (Slettet)


Skriv et svar til: Hjælp til analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.