Fysik

Vandfald resonansfrekvens

01. november 2011 af mma17 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kan du hjælpe med den her (fysik)? jeg har ingen ide selv

Store vandfald, som fx Niagara eller Gullfoss, kan i mange tilfælde give anledning til mindre jordrystelser med en karakteristisk frekvens, se tabellen herunder.

Vandfald // Højde (i m) // Resonansfrekvens (i Hz)
Yosemite 98 4,0 (altså højde 98m og resonans 4,0 Hz)
Yellowstone, nedre fald 94 6,0
Niagara 51 7,5
Yellowstone, øvre fald 33 8,0
Gullfoss, øvre fald 27 6,0
Godafoss 12 21
Firehole 12 19
Gullfoss, nedre fald 7,5 40

Antag, at fænomenet skyldes stående lydbølger i vandfaldet, der består af en ligelig blanding af vand og luft.

a) Forklar, at sammenhængen mellem et vandfalds højde og resonansfrekvensen derved bliver f = (v/4)*(1/h), hvor v er lydens fart i vandfaldet, og h er vandfaldets højde.

b) Foretag en sammenligning med målingerne i tabellen.

Mit bedste bud er at man skal vise at lambda er 4h, men det ved jeg heller ikke, hvorfor skal være.

I b), skal man da tage gennemsnittet af lydens hastighed i vand (1485 m/s) og luft (340 m/s) hvilket giver 912,5 m/s og bruge det som v? Så er det et godt stykke fra tabelværdien.

Håber du kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2011 af masterBarbarian (Slettet)

Jeg har præcis samme opgave til a) kan siges at vi antager vandfaldet er et halvåbent rør og derfor må følgende gælde 

λ=4/1 * h indsættes det i f=v/λ ender vi med f= v/4 * 1/h

b) Jeg har selv fået et godt stykke fra tabelværdien så jeg regner ikke med at det er lige sådan det skal laves, ved desværre ikke hvordan det skal gøres, nogle tanker der har slået dig ind de dage der er gået? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2011 af masterBarbarian (Slettet)

Er der ikke nogen der kan give et hint? For sidder selv med opgaven og kunne godt bruge lidt hjælp også..

 


Skriv et svar til: Vandfald resonansfrekvens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.