Matematik

Ligning med numerisk tegn

03. november 2011 af Studerende123456 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens, skal løse denne ligning med numerisk tegn, men ved ikke helt, hvordan jeg skal gribe den an:
 

|x-5| = 3x -1

 

Håber I vil hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Split ligningen op i de to tilfælde, 1) hvor x-5 ≥ 0 , og 2) hvor x-5 < 0 .


Svar #2
03. november 2011 af Studerende123456 (Slettet)

Okay, får svaret til at være x = 1,5 ^ x = 1,25 - lyder det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2011 af SuneChr

Del venstresiden op i to tilfælde:

 x - 5  ≤ 0              5 - x = 3x - 1

 x - 5  > 0              x - 5 = 3x - 1

# 2  skal være et "eller",  ikke et "og", som du har skrevet. Skal være x = - 2  ∨  x = 3 / 2

Løsningen er da foreningsmængden af de to tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Prøv selv efter, om begge de to værdier passer i ligningen.

Men man får jo:

For x - 5  ≤ 0 :   5 - x = 3x - 1 ⇒ 4x = 6 ⇒ x = 3/2 , som er en løsning, da x ≤ 5 .

For x - 5 > 0 :   x - 5 = 3x - 1 ⇒ 2x = -4 ⇒ x = -2 , som ikke er en løsning, da det er forudsat, at x > 5 .

Der er altså kun een løsning til ligningen.


Svar #5
03. november 2011 af Studerende123456 (Slettet)

Okay nu får jeg x = 1 ^ x = -2 ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er ikke korrekt. Se #4.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2011 af SuneChr

# 3     Uff !  Ja, det er en fordel at være rigtig vågen.

Følg Andersens vej, Emmelie. 


Skriv et svar til: Ligning med numerisk tegn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.