Matematik

Undersøg om f er kontinuert i x0=3

06. november 2011 af siid002 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Opgaven lyder:

Undersøg om f, der er givet ved forskriften

f(x) = (x2-4x+5 for x < 3)
         (1/3x+3 for x ≥ 3)

er kontinuert i x0 = 3

Nogle ideer ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2011 af peter lind

Undersøg om f(x) -> f(3) for x ->3

Lav evt. en graf af funktionen


Svar #2
06. november 2011 af siid002 (Slettet)

#1
 

Undersøg om f(x) -> f(3) for x ->3

Lav evt. en graf af funktionen

 

Tror ikke helt jeg forstår hvad du mener.. Kan du uddybe lidt måske ?

Hvad er det jeg skal undersøge for f(3)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2011 af peter lind

Du må da have haft om grænseværdier og kontinuitet, så hvad forstår du ikke ?. Kig evt. i din bog. Hvad med at lave grafen for funktionen.


Svar #4
06. november 2011 af siid002 (Slettet)

Kan jeg angive som svar at funktionen ikke er kontinuert i x0 = 3 da 3 ikke er en del af definitionsmængden for f


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2011 af peter lind

Funktionen er defineret for alle reelle tal, så den går ikke


Svar #6
06. november 2011 af siid002 (Slettet)

Er du sikker ? i (x2-4x+5 for x < 3) skal f jo være < 3, så 3 er da ikke med ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2011 af peter lind

For x ≥ 3 er f(x) = 1/3x+3


Svar #8
06. november 2011 af siid002 (Slettet)

Ja men det skal da gælde i begge stykker for at 3 er en del af definitionsmængden ??

I stykket (x2-4x+5 for x < 3) skal x jo være < end 3 og derfor er 3 da ikke en del af definitionsmængden ??


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. november 2011 af peter lind

Det skal ikke gælde at definitionsmængden for de 2 funktioner skal overlappe. Tværtimod. Hvis der var overlap vil funktionen jo evt.få flere værdier for samme x.


Svar #10
06. november 2011 af siid002 (Slettet)

Når ja!

Når jeg skal tegne denne funktion på en lommeregner skal så skrive:

f(x) = x2-4x+5
f(x) = 1/3x+3

+Eller hvordan gør jeg.. Det der forvirre mig er at der står

x2-4x+5 for x < 3
1/3x+3 for ≥ 3

Det med mindre end, større end eller lig med, kan jeg jo ikke skrive ind på lommeregner


 


Svar #11
06. november 2011 af siid002 (Slettet)

Kan jeg angive som svar at: Grænseværdien lim x->0 f(x) eksisterer ikke og lim x -> 0 f(x) er ikke = f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. november 2011 af peter lind

Jeg kender ikke din grafregner, så det kan jeg ikke svarer på. Kan du ikke få tegnet grafen for begge funktioner på samme graf. Så kan du selv aflæse skillelinjen. Du kan også prøve at hente graph på nettet. Den er gratis. En tredje mulighed er at bruge håndkraft.

Det er for x -> 3 du skal finde grænseværdien. Hvorfra har du at grænseværdien ikke eksister ?. Hvis du har fundet frem til at grænseværdien ikke eksistere har du løst opgaven.


Svar #13
06. november 2011 af siid002 (Slettet)

Ja som jeg ser der eksistere grænseværdien ikke, men lim x-> 0 f(x) er ikke = f(x), dette er korrekt ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. november 2011 af peter lind

Det lydet som gæt. Kald g(x) = x2-4x+5. Det er et polynomium, som vides at være kontinuert. Der gælder derfor g(x) -> g(3) for x ->3.

kald h(x) = x/3 +3. Denne funktion er også kontinuert så der gælder h(x) -> h(3) for x -> 3

 

Din funktion f(x) kan formuleres som f(x) = g(x) for x < 3 og f(x) = h(x) for x ≥ 3


Svar #15
06. november 2011 af siid002 (Slettet)

Det her anser du garanteret som et dumt spørgsmål.. Hvad har det meget noget at gøre ?

Når jeg har tegnet grafen, kan jeg se at der ikke eksistere en grænseværdi..


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. november 2011 af peter lind

Det betyder at f(x) -> g(3 )for x -> 3  fra venstre og f(x) -> h(3) = f(3) for x -> 3 fra højre. Hvis f(x) skal være kontinuert skal grænseværdien være den samme fra hvilken side du går ind fra altså f(3) = g(3). Det er den ikke så f(x) er ikke kontinuert. Det er formodentlig også det du har set af din  graf.


Skriv et svar til: Undersøg om f er kontinuert i x0=3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.