Fysik

Spm. ang. pensum - FY A

07. juni 2005 af Duc_de_monde (Slettet)
Nogle som kan besvare disse spørgsmål ønskes.

1) Virker gravitation ved størrelser mindre end én elektron-radius?

2) Hvorfor har fotonen ikke masse? (gælder masse-energi ækvivalensen ikke for fotonen?)

3) Er neutrale leptoner (e, u eller v neutrinoer) påvirket eller upåvirket af en gravitationskraft?

4) Newtons vugge: Antallet af udgående kugler skyldes kinetisk energibevarelse, men hvordan overføres trykbølgen til det givne antal kugler?

mvh Le Duc

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2005 af QaZZaQ

1)
Ja. Gravitationen virker altid når der er masse. Dog er der visse situationer hvor gravitationskraften kan negligeres. Eksempelvis ved meget små størrelser, som inde i en atomkerne. Det er ikke fordi gravitationen forsvinder, men blot fordi den bliver så lille i forhold til andre kræfter, som f.eks. coulombkraften.
2)
Fotonen er masseløs, og ifølge E=mc^2, har den så også en energi på 0. Selvølgelig ikke sandt. Ovenstående er fotonens hvileenergi, som naturligvis er 0. Totalenergien er givet ved
E= g mc^2, hvor g er Lorentz-faktoren
g= 1/sqrt(1-v^2/c^2).
Da fotonen har en hastighed på v=c, ser du at lorentzfaktoren er uendelig stor.
Dette kan til dels forklare hvorfor hvorfor massen af en foton godt kan være 0.
3)
Neutrale vil jo bare sige at de ingen ladning har, så gravitationelt er de ikke anderledes end de andre leptoner.
Så ja, de er påvirket af gravitation, hvis de har masse. Deres masse er jo som bekendt meget lille (hvis eksisterende) så kraften må være meget lille.

.......

I det man betragter gravitation som krumninger i rumtiden, påvirkes masseløse partikler såsom fotoner jo også.....


Svar #2
09. juni 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Tak for svarene.

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2005 af BsB86dk (Slettet)

en foton har hvilemassen 0... men den bevæger sig med lysets hastighed, så vi får nul divideret med nul år vi skal udregne massen ved hastigheden c... dette kan som bekendt give hvad som helst...
4)Newtons vugge: fx når der trækkes to kugler ud og de falder ned, så rammer de ikke med en, men med to trykbølger og i den anden ende sendes først en kugle og derpå en anden... dog ser vi mnnesker ike dette, men sådan er det bare...
hvis man så tog en kugle med den dobbelte masse og svingede ud så ville det være lidt mere uforudsigeligt hvad der ville ske, men så vidt jeg husker kom vi frem til at den første kugle kommer ud med 2/3*v, den næste med 1/2 og den næste med 1/3 eller sådan noget, men nu er jeg færdig med fysik, så hva' fanden...

Svar #4
11. juni 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

"I det man betragter gravitation som krumninger i rumtiden, påvirkes masseløse partikler såsom fotoner jo også....."

Forklar forklar (præcist).
- En forudsætning for en gravitationel effekt er da at legemet har en masse - i hvert fald på gymnasielt niveau.

Svar #5
11. juni 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Medmindre vi udelukkende ser på Lorentz-faktoren, hvor gravitationen så må være lim->0.

Skriv et svar til: Spm. ang. pensum - FY A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.