Fysik

Impulsændring

09. november 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der står i min bog, at man kan beregne impulsændringen for et elastisk stød mellem to slæder på en luftpudebænk som

Δp% = (pefter total - pfør total)/(|m1*u1| + |m2*u2|) * 100 %

u er hastigheden før stødet.

Hvorfor skal man tage den numeriske værdi af impulsen før stødet? Det giver da ikke mening? Man skal da beholde fortegnene. Eller hvad?

Jeg har fx disse tal for første måling

pfør 1 = 0,249 kg*m/s

pefter 1 = -0,152 kg*m/s

pfør 2 = -0,193 kg*m/s

pefter 2 = 0,208 kg*m/s

Her har jeg regnet med fortegn på hastigheden. Vogn 1 har positiv hastighed før stødet og negativ efter, og det omvendte gør sig gældende for vogn 2.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2011 af peter lind

Hvis det er et fuldstændig elastisk stød er ændringen 0, så hvad der står i nævneren bortset fra 0 er ligegyldig.

nævneren bliver ellers 0, hvis deres impulser er lige store og modsat rettet. Det er jo ikke særlig praktisk


Svar #2
09. november 2011 af placebo321 (Slettet)

Det bør i teorien være elastisk, men Q-værdien bliver en smule negativ.

Impulserne i mit forsøg er jo ikke lige store og modsatrettede?. Hvordan ville du beregne impulsændringen med mine restultater?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2011 af peter lind

Jeg vil bruge den formel, du selv opgiver.


Svar #4
09. november 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor man ser bort fra fortegnene i nævneren, når man vil finde pfør


Svar #5
09. november 2011 af placebo321 (Slettet)

jeg får

[(-0,152 kg*m/s + 0,208 kg*m/s) - (0,249 kg*m/s + (-0,193 kg*m/s))] / ( |0,249 kg*m/s| + |-0,193 kg*m/s| ) * 100 % = -0,0363 %

Jeg bruger altså fortegn i tælleren, men ikke i næveren.... Jeg kan ikke se det logiske i det


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det ser ud til at være endnu en fortsættelse af dine to tidligere tråde om det samme emne.

I princippet er impulsen uændret før og efter stødet. Forskellen mellem før og efter fremkommer som en differens mellem to impulser. Selve størrelsen af differensen kan man ikke bruge til så meget, før man sammenligner med størrelsesordenen af de tal, der er trukket fra hinanden. Derfor kan det være rimeligt at betragte bogens formel som et mål for den relative impulsændring.


Svar #7
09. november 2011 af placebo321 (Slettet)

#6

Som jeg ser det, forklarer du, hvorfor det er hensigtsmæssigt at beregne den relative tilvækst fremfor den absolutte tilvækst. Det var dog ikke det spørgsmålet gik på. Mit spørgsmål relaterer sig til impulsernes fortegn, jf. #0.


Skriv et svar til: Impulsændring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.