Matematik

3 forskellige opgaver

09. november 2011 af azX (Slettet)

Vi har fået stillet nogle opgaver, som vi skal regne. Jeg er løbet ind i en mur ved 3 af dem, så jeg håber I vil hjælpe mig :-)

Den første er en forkortning af en brøk:

2x + 2y / 5x + 5y.

Den anden er en omskrivning af følgende udtryk:

25x2 + 10x + 1

Den tredje er en ligning:

8 + 4x = 7x - 2(14 - 3x)

 

Jeg håber I vil hjælpe mig lidt ud her :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du finder i den første, at

2x + 2y / 5x + 5y = 2(x + y) / 5(x + y) = 2/5 .

I den anden kan du finde rødderne til andengradspolynomiet, og skrive polynomiet på formen

f(x) = a·(x - r1)·(x - r2)       hvor r1 og r2 er rødderne.

I den sidste løser du ligningen ved først at gange 2 ind i parentesen og herefter samle x'erne for sig.


Svar #2
09. november 2011 af azX (Slettet)

Tusind tak for det. Jeg kan se logikken i den første og sidste opgave, men den midterste forstår jeg ærlig talt intet af...? :(

(2a + b)2 + (2 - a)2  Kan det passe at den bliver:

23 + b2 + 4b? Hvis den altså skal reducéres?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den midsterste opgave

25x2 + 10x + 1

skal man genkende som kvadratet på en 2-leddet størrelse.

Udtrykket (2a + b)2 + (2 - a)2 er ikke korrekt reduceret. Benyt en kendt kvadratsætning til at reducere.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Ja, det er naturligvis den korrekte fremgangsmetode, som er anført i #3. Du finder så, at

25x2 + 10x + 1 = (5x + 1)2


Skriv et svar til: 3 forskellige opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.