Fysik
bevægelse
Figuren viser en (t, s)-graf for en sten, der falder frit i tyngdefeltet.
a. Find middelhastigheden i tidsintervallet fra 0 s til 2 s.
hvordan løser jeg dette?
Idet at grafen (vedhæftede) viser tid i min., derfor bliver det meget upræcist?
Svar #1
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
Man skal benytte, at v(t) = s'(t) . Man har så for middelhastigheden <v> over tidsintervallet [t1 ; t2] , at
<v> = (1/(t2 - t1)) · t1∫t2 v(t) dt = (1/(t2 - t1)) · [s(t)]t2t1 = (s(t2) - s(t1)) / (t2 - t1)
For t1 = 0s og t2 = 2s har man så
<v> = (s(2s) - s(0s)) / 2s
hvor man aflæser s(0s) og s(2s) af grafen.
Svar #2
12. november 2011 af sparkzaps (Slettet)
undskyld det forstår jeg ikke, kunne du evt vise, hvordan man løser:
"a. Find middelhastigheden i tidsintervallet fra 0 s til 2 s."
så kunne jeg måske sætte mig ind i det.
tak på forhånd.
Svar #3
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#2
Det er skåret ud i pap i #1 . Hvad forstår du ikke der?
<v> = (s(2s) - s(0s)) / 2s
Svar #4
12. november 2011 af sparkzaps (Slettet)
okay har lige gennemlæst den.
<v> = (s(2s) - s(0s)) / 2s
jeg skal aflæse strækningen ved (0s) og (2s), alt dette har jeg styr på. Mit spørgsmål var, om det kunne passe, at man gjorde sådan, idet at det bliver en anelse upræcist.
Når du aflæser, hvad får du strækningen til at være ved 0 s og 2 s?
Svar #5
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#4
Jeg aflæser s(0s) = 0m og s(2s) = 65m . Du har sikkert mulighed for at se din figur ved en bedre forstørrelse.
Vedrørende formlen: Det er vel yderst rimeligt, at middelhastigheden findes som den kørte strækning divideret med den forbrugte tid.
Svar #6
12. november 2011 af sparkzaps (Slettet)
men du aflæser vel ved 2 min?
jeg man skal aflæse ved 2 sekunder..
Svar #7
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#6
Ja, det er da korrekt. Jeg havde overset, at tidsenheden var min og ikke sek.
Så skal man i stedet finde hældningen af tangenten til grafen i punktet (0s , 0m) .
<v> = (ds/dt)(0s) = 30m/60s = 0,5m/s
Det giver dog ikke mening at se på tidsintervaller meget mindre end 10s - 15s i længde.
Skriv et svar til: bevægelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
