Fysik

Frit fald

15. november 2011 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

En række eksperimenter gennemføres med kugler, hver med radius 8,42 cm og masse 5,00 kg.

Når luftmodstandens indflydelse medtages i beregningerne, kan kuglens formfaktor cw sættes til 0,40.

a) Forklar, hvorfor kuglen efter en vis faldtid vil bevæge sig med konstant fart, v0. Forklar, hvorfor v0 er 92,3 m/s.

 


Svar #1
15. november 2011 af Karldenstore (Slettet)

Nogen der kan hjælpe? :(


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt Newtons anden lov til at overveje, hvorfor faldhastigheden bliver konstant.

Se om ikke det hjælper dig igang.


Svar #3
15. november 2011 af Karldenstore (Slettet)

Er helt blank. Er det fordi massen ikke ændrer sig, men kun kraftpåvirkningen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#3: Massen er konstant, ja.

Hvordan ser Newtons anden lov ud?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Den konstante hastighed følger af, at den samlede kraft på legemet er lig nul.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2011 af greg0065 (Slettet)

En brugbar formel for vindmodstand:

Fvind = cw * p * v2

Hvor cw er formfakteren, p er luftens densitet og v er objektets hastighed.

Som det kan ses stiger modstanden som hastigheden forøges - dette medføre at vindmodstanden bliver lige så "stærk" som tyngde accelerationen hvilket resultere i at Fres = 0 (hastigheden er konstant).

At vis at sluthastigheden kan gøres ved at vise at følgende ligning er sand:

Fpot = Fvind

Eller

m * g = cw * p * v2

 

 

 


Svar #7
16. november 2011 af Karldenstore (Slettet)

Tak for hjælpen, prøver at regne på det :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Det er ikke helt korrekt. Du mangler bl.a. at inddrage tværsnitsarealet, så

Fvind  =  1/2·cw·A·ρ·v2


Skriv et svar til: Frit fald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.