Matematik

Skæringspunkt

16. november 2011 af brugerjulie (Slettet) - Niveau: A-niveau

Min opgave lyder således

Linjerne L og m er ortogonale. Punktet  med koordinatsæt (6,7) ligger på linjen m. Linjen L har parameterfremstilling L: (x,y) = (14,3) + t*(-2,6),t∈R

Bestem en ligning for linjen m og skæringspunktet for  linjen L med andenaksen. 

Jeg har bestem en ligning for linjen m til -6x-2y+90=0 

 

Ja og så er mit spægsmål, hvordan jeg finder skæringspunktet for linjen L med andenaksen ??

Håber nogen kan hjælpe! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. november 2011 af PeterValberg

linjen L:

x = 14 - 2t
y = 3 +6t

indsæt disse i ligningen for m, - bestem dermed værdi for t (hvor der er skæring)
indsæt t i parameterfremstillingen og bestem koordinater til skæringspunkt

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. november 2011 af mathon

 

                                 L:    y = -3x + 45          skærer y-aksen i (0,45)

                                 m:  y = (1/3)·x + b        gennem (6,7)

                                       7 = (1/3)·6 + b

                                       b = 5

                                 m:  y = (1/3)·x + 5


Svar #3
16. november 2011 af brugerjulie (Slettet)

Er ikke helt med :-)
Jeg har sat tallene ind i ligning m, og får t = 0. Det betyder vel at linjerne ligger oven i hinanden 

Hvordan kommer jeg videre ?


Svar #4
16. november 2011 af brugerjulie (Slettet)

#2 kan jeg få en forklaring på det :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. november 2011 af Goomoonryong (Slettet)

Sidder selv med samme opgave, og jeg ved ikke hvordan jeg skal finde linjen m's ligning.


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. november 2011 af mathon

 

      L:       
                       I:      x = 14 - 2t                 I multipliceres med 3 og kaldes III
                       II:     y =  3 + 6t

                       III:   3x = 42 - 6t
                       II:     y =  3 + 6t                 II og III adderes

                       3x + y = 45

                       y = -3x + 45

                     


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. november 2011 af Goomoonryong (Slettet)

For at finde hvor linjen l skærer med y-aksen, lavede jeg bare parameterfremstilling om til linjens ligning. Så satte jeg x=0 og løste ligningen som til sidst gav at y=45, hvilket betyder at linjen l skærer y-aksen i (0,45). Er det ok?


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. november 2011 af mathon

    Helt OK


Skriv et svar til: Skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.