Fysik

Varmetab

19. november 2011 af stinedenseje (Slettet) - Niveau: A-niveau

I meget koldt vejr til en person, der opholder sig udendørs, bruge en betydelig mængde energi på at opvarme den kolde indåndede luft. På en kold vinterdag er temperaturen af luften -15 ºC. Antag at temperaturen af udåndingsluften er 32 ºC. Man kan regne med at den specifikke varmekapacitet for atmosfærisk luft er 1,00 kJ/(kg K), densiteten er 1,30 kg/m3, og at man i ét åndedrag indånder 0,50 L luft.

-Med hvilken effekt bruges der i gennemsnit energi til opvarmning af luft ved 20 åndedrag pr. minut???


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2011 af greg0065 (Slettet)

Luft per minut: 0.5L * 20 * pluft = m

Forskel i temp: 32-(-15) = T

Energiforbrug: = m * T * varmekapacitet

 

Versgo at regne :)


Svar #2
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

tak, så må jeg prøve... Skriver hvis jeg kommer i problemer!


Svar #3
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

hvad er Pluft og varmekapacitet???


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Med pluft menes der ρluft i #1, dvs luftens densitet.

Luftens varmekapacitet er givet i opgaven.


Svar #5
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

tak for hjælpen. Det var også det jeg mente... Men er i tvivl med enhederne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2011 af mathon

 

   kropsenergiafgivelse til ét åndedrag luft
 

                             E = V · ρ · c · ΔT = (0,0005 m3) · (1,30 kg·m-3) · (1,00 kJ·(kg-1·K-1) · (47 K) = 0,03055 kJ
 

   kropsenergiafgivelse til 20 åndedrag luft

                             E = 20 · (30,55 J)  = 611 J

 

   luftopvarmningseffekt

                             P = E / t  =  (611 J) / (60 s)  ≈  10,2 W

 

 

 


Svar #7
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

tak for hjælpen... Er det sådan du vil have svaret skal være?


Svar #8
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

hvordan finder du frem til 0,0005 m.m


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. november 2011 af mathon

 

                      (1 dm) = (10-1m)

                      (1 dm)3 = (10-1m)3

                      1 dm3 = 10-3 m3

                      1 L = 10-3 m3

                              1 = 10-3 m3/L


omregning
                       (0,5 L) = (0,5 L) · 1 = (5,0·10-1 L) · (10-3 m3/L) = 5,0·10-1-3 m3 = 5,0·10-4 m3 = 0,0005 m3


Svar #10
19. november 2011 af stinedenseje (Slettet)

TAK FOR HJÆLPEN. Jeg havde fundet ud af det og har nu regnet det. Så er færdig med den opgave. TAK :)


Skriv et svar til: Varmetab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.