Matematik

Trigonometri - Overgangsformler

20. november 2011 af st51665 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg må smide håndklædet i ringen og spørge Ekspertpanelet !!

Jeg har en enhedscirkel og et retningspunkt (f.eks. 30 grader) som jeg drejer 90 grader i negativ omløbsretning, hvilket giver:

Cos(x- pi/2) = Sin(x)

Skal dette blot forstås på den måde, at den nye cosinus værdi svarer til sinus-værdien FØR drejning?

Og.

Sin(x-pi/2) = -cos(x)

Efter 90 graders drejning er sinusværdien samme størrelse som den cosinus-værdi jeg ville få hvis jeg spejlede det første retningspunkt i anden kvadrant?

Som man kan se kniber det for mig med at se pointen i netop disse to formler. 

Hilsen

Peter

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. november 2011 af mette48 (Slettet)

Et forslag

Tegn en enhedscirkel med vinkelen på 30 grader.

Indtegn sin(v) og cos (v) og skriv betegnelserne på liniestykkerne.

Lav en tilsvarende tegning  på et stykke gennemsigtigt papir, men her med en vinkel på 30-90 grader.

Læg det gennemsigtige papir over den anden tegning.

Nu kan du dreje det øverste papir, så du kan se at liniestykkerne passer sammen


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. november 2011 af greg0065 (Slettet)

Cos(x- pi/2) = Sin(x)

Skal dette blot forstås på den måde, at den nye cosinus værdi svarer til sinus-værdien FØR drejning?

Ja

Sin(x-pi/2) = -cos(x)

Efter 90 graders drejning er sinusværdien samme størrelse som den cosinus-værdi jeg ville få hvis jeg spejlede det første retningspunkt i anden kvadrant?

Ja

Hvis du ser på enhedscirklen som et ur svare -pi/2 til at minut-nålen bevæger sig 15 minuter frem.

Håber det hjælper :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. november 2011 af peter lind

I indledningen bruger du grader; men formlerne er i radianer. I det følgende bruger jeg grader.

Den første formel sig er så cos(x-90º)=sin(x)

Det betyder blot at hvilket x du end vælger får du det samme  hvis du slår det op ved brug af cosinus tasten.

eks. x= 0   cos(0-90) = cos(-90) = 0, sin(0) = 0

x= 30   cos(30-90) = cos(-60) =0,5, sin(30) = 0,5)

x = 100   cos(100-90) = cos(10) = 0,9848     Sin(100) = 0,9848   med 4 betydende cifre.

Det samme gælder for den anden formel.


Svar #4
20. november 2011 af st51665 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen med meget brugvare svar !  HVIS lærebøger var lige så gode til at vise hvor enkel og indlysende matematik kan være, - ville tavleundervisning være overflødig ;0)

Peter

 


Skriv et svar til: Trigonometri - Overgangsformler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.