Matematik

Udregning af en side på en trekant

22. november 2011 af WhatTheFu (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Jeg har en trekant jeg skal udregne en af siderne på. Højden er 1 m, den længste side (hypotenusen) er 4,2 m. Jeg har udregnet arealet af trekanten : 2,1 m. Men hvordan regner man hvor lange de andre sider er?

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. november 2011 af PeterValberg

her får du såvel resultater som metoder :-)

http://cossincalc.com/

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Arealet af trekanten er 2,1 m2 .

Hvis der ikke er oplyst mere om trekanten, kan man ikke beregne kateternes længder. Man ved dog, at produktet af kateternes længder er a·b = hc·c = 4,2 m2 .


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. november 2011 af mette48 (Slettet)

Se min elendige tegning

ΔACD, ΔCDB og ΔACB er alle retvinklede og ensvinklede

AD sættes til x hvorved DB bliver 4,2-x og DC er højden, der er 1

nu bruges pythagoras på de tre trekanter hver for sig

ΔACD:                             AD2+DC2=AC2           ⇒          x2+12=AC2

ΔCDB:                             CD2+DB2=CB2           ⇒          12+(4,2-x)2=CB2

ΔACB:                             AC2+BC2=AB2

AC2 og CB2 indsættes i den nederste ligning

x2+12+12+(4,2-x)2=AB2=4,22 dette er en andengradsligning, som kan løses, de to løsninger er længderne af AD og DB

 

Vedhæftet fil:trekant.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2011 af mette48 (Slettet)

Indsæt x i ligningerne til højre så du får AC og CB


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er helt korrekt, mette, godt set. Højden på hypotenusen i en retvinklet trekant er mellemproportional mellem de stykker, hvori den deler hypotenusen.

Den oprindelige trekants sider følger så ved at benytte Pythagoras i de små trekanter.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. november 2011 af mette48 (Slettet)

#5

sidder lige og spekulerer på, hvor meget de unge mennesker får ud af den sætning

"Højden på hypotenusen i en retvinklet trekant er mellemproportional mellem de stykker, hvori den deler hypotenusen."

Hos os gamle sidder den jo bare fast.


Skriv et svar til: Udregning af en side på en trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.