Fysik

Udfordrende

24. november 2011 af Philip93 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

 

Jeg har en opgave her som jeg ikke kan se hvordan skal regnes ud.

Jeg skal starte med at beskrive henfaldskæden: Uran-238 α Th-234 β- Pa-234 β...

Jeg skal beregne forholdet mellem antallet af U-238 kerner og Pa-234 kerner i en kilde.

 

Jeg har fået hintet at de tre aktiviteter må være ens da Urans halveringstid er meget lang men hvorfor?

Så følger at k*N er ens : k(U)*N(U) = k(Pa)*n(Pa)

 

Derefter skulle jeg isloere N(U):               (k(Pa)*n(Pa))/k(u) = N(U)

 

Og hvad så?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. november 2011 af peter lind

med moderkerne meget stabil vil henfaldet fra den være næsten uændret. Til den efterfølgende datterkerne bliver der tal om en næsten konstant tilførsel. Hvis man starter fra ingen vil antal af datterkerne vokse og derfor antal der forsvinder vokse. Over tilstrækkelig lang tid vil der opstå en ligevægt. Det samme gælder for den efterfølgende kerne. Du kan opstille et sæt differentialligninger og løse dem, hvis du har lyst.

Du skal skelne mellem henfaldsttider og dermed k for de enkelte kerner. Kaldes antal af de enkelte kerner N1, N2 og N3 og de tilsvarende værdier for k k1, k2, k3 har du k1*N1 = k2*N2 = k3*n3. Det kan du så bruge til at isolere forhold for antal kerner på den ens side og k'erne på den anden sid. k'erne er omvendt proportonal med halveringstiderne.


Skriv et svar til: Udfordrende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.