Matematik

Skalafaktoren

25. november 2011 af quintt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg sidder lige og laver en aflevering, og ser ordet "skalafaktor". Jeg skal bestemme en skalafaktor for min trekant. Er der nogen der kan hjælpe mig med, at forstå opgaven? :-)

På forhånd, tusind tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2011 af SuneChr

For ensvinklede trekanter gælder, at deres sider er indbyrdes proportionale.

Multipliceres siderne i den mindste trekant med en faktor  > 1, en skalafaktor, fås siderne i den store trekant.

Kaldes også proportionalitetsfaktoren.

Dividér en side i den store trekant med den tilsvarende side i den lille trekant for at få skalafaktoren.

Ved målestoksforhold, taler man også om en skalafaktor.  1 : 50   betyder, at skalafaktoren er  50.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2011 af Enhver (Slettet)

Forholdet mellem de på hinanden ligedanne sider i ensvinklede trekanter er det samme. Dette er en skalafaktor. Dvs. hvis man dividerer længden af en side i den ene trekant med længden af den tilsvarende side i den anden, får man en skalafaktor. 

Hvis de tre sider i den ene trekant er a, b, og c, og siderne i den anden er a1, b1 og c1 så gælder at:

a/a1 = b/b1 = c/c1 = skalafaktor og  a1/a = b1/b = c1/c = skalafaktor

Der kan altså være to forskellge skalafaktorer, og hvis de ganges, får man 1. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. november 2011 af PeterValberg

se eventuelt denne video fra FriViden.dk:      http://youtu.be/M0hZkX4o0Ek

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Skalafaktoren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.