Fysik

kraftmoment

26. november 2011 af zezima (Slettet) - Niveau: A-niveau

Prøver at få så meget med fra min mekanikundervisning som mulig, så spørger her om de ting, der undrer mig. Det nyeste er kraftmoment. Jeg forstår matematikken bag ved, men må nok indrømme, at intuitionen lidt glipper. Særligt med hensyn til det her med mekaniske fordele som vægtstænger.
Hvis man nu har f.eks. en svensnøgle, der holder om en møtrik, er det ud fra dagligdags erfaring umiddelbart klart, at det er lettere at skrue skruen ved at holde for enden af svensknøglen frem for inde tæt på kontaktpunktet. I forhold til kraftmoment forstår jeg det bare ikke. Det der sker er, at giver svensnøglen en tangentiel acceleration a:
a = r * α , hvor α er den angulære acceleration.
Fra denne ligning ser man, at jo længere ude, at kraften tilføres, des mindre må den angulære acceleration blive, siden:
F = m*a
Men det betyder vel, at med den samme kraft, så får du længere ude kun givet din møtrik en lille vinkelacceleration, og det betyder vel, at det er sværere at dreje den så... Er det forkert tænkt af mig? For det passer jo tydeligvis ikke? Hvor går jeg galt, og kan nogen hjælpe mig på rette spor? 
Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2011 af peter lind

Svensknøglen er jo et fast legeme så vinkelaccelerationen ude på enden af svensknæglen og inde ved mørtrikken er ens.


Svar #2
26. november 2011 af zezima (Slettet)

ja enig. Men det var nu heller ikke det jeg undrede mig over. Jeg undrer mig over, hvorfor det er lettere at dreje den ude for enden. For du giver jo møtrikken en mindre vinkelacceleration, så er det ikke mest effektivt at yde en kræft tæt på omdrejningspunktet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2011 af peter lind

Du giver ikke møtrikken en mindre vinkelacceleration. De er ens.


Svar #4
26. november 2011 af zezima (Slettet)

Jamen det kan da ikke passe. 
Vinkelaccelerationen bliver vel større jo større radius i følge formlen:
a = r * α
og hvad er så grunden til, at det er lettere at dreje den, når man drejer langt ude på svensknøglen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2011 af mathon

 

                                MO = OP x F = r x F

                                MO = r · F · sin(φ)                     jo større r desto større moment for konstant kraft


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2011 af peter lind

Det er accelerationen der bliver større ved større afstand ikke vinkelaccelerationen


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. november 2011 af SuneChr

Kraften gange vejen er konstant. Det kræver samme arbejde, hvor man så end griber svensknøglen ved omdrejningen.

Vejen er periferien af en cirkel, hvis svensknøglen drejes én omgang. Vejen bliver længere ved en større cirkel men kraften så tilsvarende mindre.


Svar #8
26. november 2011 af zezima (Slettet)

SECC - ja det giver mening! var også kommet frem til at det måtte være grunden, men kan bare ikke se det af formlerne. Lad os sige, at du skubber med samme kraft i hvert angrebspunkt. Jeg kom til at skrive at vinkelacelerationen blev større ved højere r, men jeg mente at den bliver mindre. Så vinkelaccelerationen bliver mindre, men betyder det ikke, at det er mindre effektivt at skubbe langt ude? Så drejer den jo mindre?


Svar #9
26. november 2011 af zezima (Slettet)

nej vent.. Når du giver den mindre vinkelacceleration betyder det jo, at du giver mindre energi per tid, men strækning bliver jo bare større, fordi den bevæger sig langsommere rundt. Er det korrekt forstået? 
Så altså hvis du yder samme kraft i to forskellige angrebspunkter med radius r1 og r2 = 2*r1, så vil effekten du yder være det halve ved r2, men til gengæld skal kraften ydes over den dobbelte tid? Er det ikke rigtigt?


Skriv et svar til: kraftmoment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.