Fysik

Propertional

27. november 2011 af 112123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hel alle! 
hvad er omvendt propotional og ligefram propertional? :D
please svar!
knus


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2011 af idalarsen95 (Slettet)

Ligefrem proportionalitet betyder at hver gang x stiger 1, stiger y også med x*a, altså x ganget med hældningen.
Omvendt proportionalitet betyder at hver gang x stiger med 1, vil y være a/x, altså hældningen over x


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2011 af sternschnuppe (Slettet)

PROPORTIONAL for det første....

Og omvendt proportional betyder, at  y = k* X-1  hvor k er en konstant, dvs. bare et tal, som ikke forandrer sig, Det kan også skrives som y= k * (1/x)

Det betyder, at når x vokser, så aftager y. Grafen for y bliver en aftagende hyperbel. 

 

Ligefrem proportionalitet er endnu nemmere: y =kx, hvor k er en konstant.

Det betyder, når du lægger 1 til x, så vokser y med k! Eks:  y = 3x. Når x vokser med 1, så ganger du y med 3. Som du kan se, er grafen for y en ret linje, som har hældningskoefficienten k. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. november 2011 af Lurch (Slettet)

Hvis y er proportinalt med x, skrives det på formen

y = a*x, hvor a er et vilkårligt tal. I praksis betyder det at hvis man fordobler x, så fordobler man også y. Eller halverer man x, så halverer man også y.

Når y er omvent proportional med x, skrives det som

y = a/x, hvor a også er et vilkårligt tal. Her afhænger x og y "omvendt" af hinanden. Dvs. hvis du fodobler x, så halverer du y og hvis du halverer x, så fordobler du y.


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. november 2011 af mathon

for to variable størrelser
            x og y
                                         gælder når de
                                         er
                                                                         ligefrem proportionale
                                                                                                                      y/x = a
                                                                         dvs.
                                                                                                                      y = a·x


                                                                         omvendt proportionale
                                                                                                                      y·x = a
                                                                         dvs.
                                                                                                                      y = a·x-1

når a er proportionalitetskonstanten


Svar #5
27. november 2011 af 112123 (Slettet)

Tak! du er bare mega klog!!!!!


Svar #6
27. november 2011 af 112123 (Slettet)

Tak for hjælpen alle! :)


Skriv et svar til: Propertional

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.