Fysik

atwoods faldmaskine

30. november 2011 af blueshadow94 (Slettet)

Hej alle I søde mennesker derude..

 

Sidder her og er ved at skrive om adwoods faldmaskine. men sidder med et lille spørgsmål i forhold til accelerationen..

 

Acelerationen = hældningen på (t-v)-grafen = konstant (fordi grafen er lineær)

Men, hvad er grunden til, at accelerationen er konstant?

 

et bud:

er det fordi, at hvis det store lod ikke var forbundet til et anden lod, så vil det bare falde med en hastighed som er lig med 9,82 m/s^2 (altså tyngdeacceleratioen), men dens acceleration er mindre end det da den bliver bremset, eftersom den samtidig med den falder trækker i et andet lod. accelerationen er hermed konstant eftersom, at loddet kun er påvirket af tyngdeaccelerationen som forbliver den samme.

.. og er det begge loddernes acceleration man finder ved hælding eller er det kun det enes?

 

Håber en kan hjælpe

 

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2011 af zezima (Slettet)

Der er konstant acceleration, fordi der er en konstant ydre kraft, og accelerationen må naturligvis være den samme for de to lodder. 
Prøv at opskrive et kraftdiagram for hvert lod:
lod A: Fres = T-mA * g
lod B: Fres = T-mB*g
Her er T snorspændingen, dvs. kraften som snoren påvirker de to lodder med i hver ende. Newtons 2. lov giver nu:
 

mA * a = T-mA * g
mB * (-a) = T - mB * g
hvor det negative fortegn for det ene a, skyldes, at accelerationerne er modsatrettede. 
Man får nu ved at eliminere T i ligningerne:
mA * a + mB * a = (mB-mA)*g
=>
a = (mB-mA)/(mA+mB)*g


Skriv et svar til: atwoods faldmaskine

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.