Matematik

Projektion

02. december 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få lidt hjælp.

En plan går gennem punkterne A(2,3,1), B(3,1,2) og C(1,2,3). Find koordinaterne til projektionen af punktet (1,3,2) på planen.

Jeg løser opgaven på følgende måde, men får et forkert resultat:

Jeg skal finde normalvektoren for planen. Dette finder jeg ved at finde krydsproduktet af AB og AC.

AB = (1,-2,1)

AC = (-1,-1,2)

AB x AC = (-3,-3,-3)

Planen har ovenstående normalvektor, og linjen skal have denne som retningsvektor. Desuden skal den gå gennem punktet P0, så den får parameterfremstillingen

(x,y,z) = (1,3,2) + t (-3,-3,-3)

som indsættes i planen ligning, som er

-3(x-2)-3(y-3)-3(z-1) = 0   <=>   -3x+18-3y-3z=0

Indsættelse:

-3(1-3t)-18-3(3-3t)-3(2-3t)=0    --> t = 0

t indsættes i parameterfremstillingen

(x,y,z) = (1,3,2)+t(-3,-3,-3) <=> (x,y,z) = (1,3,2) Det er mit resultat, men facit får (-1,1,0). 

Hvad har jeg gjort galt?

     


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2011 af peter lind

Det er ditn løsning for t, der er galt. Hvis du ser på konstantleddet i ligningen bliver det -3*1-3*3-3*2-18 < 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven ser ud til at være regnet rigtigt, med de givne oplysninger. Tjek derfor, om det er de korrekte oplysninger.


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det skyldes, at der er en tastefejl i ligningen, hvor liniens punkt indsættes i planens ligning, idet det skal være +18, ikke -18. Punktet (1,3,2) ligger faktisk i planen med ligningen -3(x-2)-3(y-3)-3(z-1) = 0 . 


Svar #4
02. december 2011 af elissa92

#3 

Jeg har faktisk skrevet +18, men det er her, jeg kom til at skrive -18. - Jeg får stadig t = 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Se #2. Har du tjekket, at dine oplysninger her er skrevet korrekt af fra opgaven? Alle de opgivne punkter er permutationer af (1,2,3) .


Svar #6
02. december 2011 af elissa92

Ja, de er helt korrekt skrevet af fra opgaven. Men det kan jo være, at der er fejl i facit. (Det tror jeg bare ikke :p)


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Kalder vi punktet P(1,3,2) , ser man, at AP = (-1 , 0 , 1) , og det er let at se, at AP • (-3 , -3 , -3) = 0  , hvorfor punktet P også ligger i planen der indeholder A, B og C. Projektionen af punktet P på planen er derfor punktet P selv .


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Opgaven ligner til forveksling denne opgave https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=310793 , hvor man skal finde projektionen på planen af punktet (1 , 3 , -2) . Tjek nu endnu en gang, om du har skrevet det korrekt her.


Svar #9
02. december 2011 af elissa92

Ja, jeg har set, at der står -2, men i min bog står der 2. Men mange tak.. Jeg tjekker lige med mine kamerater, om det kun er min bog, der er fejl i


Svar #10
02. december 2011 af elissa92

Nå, men der står også (1,3,2) i de andre bøger :/


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Planens ligning -3x+18-3y-3z=0 kan skrives lidt enklere (gang med -1 og divider med 3)

x + y + z - 6 = 0

Det ses let, at punktet (1 , 2 , 3) tilfredsstiller planens ligning, og at enhver permutation af punktets koordinater igen vil give et punkt, der ligger i planen. De givne punkter A, B, C ligger derfor i den fundne plan, og også punktet (1,3,2) ligger i planen. Det ses også, at punktet i opgavens facitliste (-1, 1, 0) ikke tilfredsstiller planens ligning, og det kan derfor ikke være projektionen af noget som helst på denne plan.

Derimod er punktet (1 , 3 , 2) projektionen af punktet (-1 , 1, 0) på denne plan.


Svar #12
05. december 2011 af elissa92

Okay, det kan jeg se. Jeg har nu prøvet at løse opgaven på den anden måde, og fik det korrekte resultat. Men kan man altid anvende denne metode? :

Jeg kender normalvektoren: n = (-3,-3,-3)

som jeg indsætter i følgende ligning:

-3*(1-3t)-3*(3-3t)-3(2-3t)=0   --> t = 2/3         

paramteren indsætter jeg i:

(1,3,2) + t (-3,-3,-3) og får

(-1,1,0)

Kan man løse opgaven på ovenstående måde?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. december 2011 af peter lind

Så ændrer du planens ligning, så den går gennem (0, 0, 0). altså en plan, der er parallel med den oprindelige.


Svar #14
05. december 2011 af elissa92

Dvs. at jeg ikke kan løse opgaven på den måde?


Brugbart svar (1)

Svar #15
05. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Prøv at genlæse #7 og #11 . Hvis opgavens formulering er korrekt, som du har skrevet den i #0, er der ikke nogen anden løsning til den.


Skriv et svar til: Projektion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.