Fysik

Uafhængighedsprincippet - Lodret bevægelse

04. december 2011 af PSfysik (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg er i en opgave i gang med at forklare uafhængighedsprincippet og vil også gerne forklare om, hvad den lodrette og den vandrette hastighed afhænger af. Jeg ved det skal give

x = v0x*t for den vandrette, og y=-(1/2)*g*t2 for den lodrette, men er der ikke en, som kan komme med en forklaring på, hvordan man får disse fomler? Specielt y-retningen er jeg meget i tvivl om , hvorfor det lige skal være 1/2 og t2.

x-retningen, er det ikke fordi den eneste kraft der påvirker et legeme vandret er hastigheden? Og accelerationen er konstant, da den ikke bliver påvirket af noget (lufttomt rum), fx under et spark til en bold fra toppen af en klippe.

 

Mvh
Pernille

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2011 af Studieguruen (Slettet)

I vandret retning forekommer en jævn bevægelse uden acceleration, mens der i den lodrette bevægelse sker en jævnt voksende bevægelse med accelerationen g.


Svar #2
04. december 2011 af PSfysik (Slettet)

#1 - Jamen hvordan bliver den formel for den lodrette bevægelse udledt? Jeg forstår ikke hvorfor man skal tage den halve, eller hvorfor t skal sættes i anden potens.


Brugbart svar (2)

Svar #3
04. december 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Det er grundlæggende elementer i kinematikken.

a = Δv / Δt  , og  v(t) = a·t + vo

v = Δs / Δt , og  s(t) = v·t + so .

For den jævne bevægelse gælder, at hastigheden er konstant, dvs accelerationen a = 0 .

For den jævnt voksende bevægelse gælder, at accelerationen er konstant, dvs

s(t) = ∫ v(t) dt = 1/2·a·t2 + vo·t + so


Skriv et svar til: Uafhængighedsprincippet - Lodret bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.