Fysik

Punktladning

07. december 2011 af jonaskynde (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er lidt usikker på et spørgsmål.

Jeg skal vise hvordan ∫f(vektor)E*d(vektor)A=q/εkan bruges til at finde det elektriske felt omkring en punktladning.

Er lidt i tvilv om hvoran dette skal gøres?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Det er gauss lov på integralform slå udledningen op et sted.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. december 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Men hvis du bare skal regne, så kan du tegne en kugleskal omkring punktladningen, hvor den er i centrum

Så Kan du droppe prikproduktet inde i integralet, fordi E og normalen til kugleskallen da peger samme vej.

Så kan du tage E udenfor integralet da den er konstant over din imaginære kuglekskal(Gaussflade).

Regneteknisk ser det sådan ud:

E *int(da) = q/epsilon0

integralet over da er jo bare arealet af kugleskallen.

E*4*Pi*r^2 = q/epsilon0

E = q/(4*Pi*r*epsilon0) pegende radielt ud af kuglen.


Svar #3
07. december 2011 af jonaskynde (Slettet)

Søgte lidt rund omkring og kunne ikke rigtig finde en udledning, så hvis du har et link til det vil jeg med glæde gerne læse det:)


Svar #4
07. december 2011 af jonaskynde (Slettet)

Hov, mange tak. Det hjalp virkelig, et ekstra spørgsmål kan vores punktladning være hvad som helst? for eksempel en proton?.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Hmm, ja de eksisterer vel ikke på den måde i virkligheden, men ja i princippet noget der har en skæv ladning :)


Svar #6
08. december 2011 af jonaskynde (Slettet)

Har et ekstra spørgsmål:) Jeg skal anvende gauss lov til en at opstille en simpel model for det elektriske felt mellem bunden af en sky og jordoverfladen. Havde tænkt at jeg bare skulle anbringe en kugleskal omkring min sky, men så vil den negative del af skyen jo ophæve min positive del af skyen i toppen? 


Skriv et svar til: Punktladning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.