Fysik

4-vektor og tidsforlængelsen

10. december 2011 af streetkingz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle derude, jeg vil hører om der er nogen der kan finde ud af at udlede formlen for tidsforlængelsen vha. 4 vektorer, altså har tænkt på, at siden skalarproduktet af to 4-vektorer er uændret ved en lorenz transformation 

Vektor A⇒*=(A0*,A1*,A2*,A3*)=(ct*,x*,y*,z*):

 

altså hvordan skal jeg udlede en formel det forstår jeg ikke, altså jeg ved at formlen for tidsforlængelsen er 

t'=t/(√(1-(v/c)2 ))

 

jeg vil meget gerne have hjælp, da jeg virkelig sidder fast ved det her


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2011 af peter lind

Det er jo skalarproduktte der er invariant, under en lorenztransformationen, så dermed kan du jo gå ud fra at lorentztransformationen holder og dermed bruge det sædvanlige  bevis for tidsforlængelsen. Det er ikke udelukket at invariansen holder for andre transformationer for eks. ikke lineære transformationer..


Skriv et svar til: 4-vektor og tidsforlængelsen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.