Fysik

Hvad flyver længst

11. juni 2005 af madsing (Slettet)
Hej,

Jeg har et spørgsmål

HVis man har 2 sten med samme rumfang og form. Men massen er forskellig. De bliver kastet afsted med samme kraft.
Hvilken en vil så flyve længst
Findes der en formel til udregning af dette?

//Mads...

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2005 af Doven stræber (Slettet)

Kender ikke nogen formel. Men prøv at krølle et stykke papir sammen og se om du kan kaste det længere end en sten med samme størrelse.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2005 af Mads (Slettet)

Newtons 2.lov siger, at kraft er lig masse gange acceleration;
F=m*a
Og bevægelsesligningerne siger at afstanden et objekt kan komme er lig;
s= ½a*t^2 + v*t + s0
Dette kan udvides til også at tage højde for en eventuel kastevinkel, andet en 0 grader.
Og da de to objekter ellers er fuldstændig ens, kan man ud af dette lede, at den letteste sten vil flyve længst, da accelerationen på denne vil være størst.

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2005 af iB (Slettet)

Siden du siger at de bliver kastet med samme kraft (ikke hastighed), må det vel gå hen og blive luftmostanden som bliver en af de afgørende faktorer. Den er meget afhængig af hastighedem, så jeg vil tro du behøver nogen mere spesifikke data for at løse.

Gennerelt er din problemstilling temmelig kompleks, og jeg tvivler på der findes nogen enkel lille formel til løsning af det.

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2005 af iB (Slettet)

#3
-jeg bavler; beklager!

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2005 af Doven stræber (Slettet)

#2)Det er vist kun en teoretisk konklusion. I virkeligheden vil en al for let sten blive bremset al for nemt at luftmodtanden.

Svar #6
11. juni 2005 af madsing (Slettet)

Det er et eksempel med en softgun..Hvis det kan hjælpe...


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. juli 2005 af sontas (Slettet)

Det vil jo også afhænger af hvilken vinkel man fyrer stenene afsted med. Hvis den en sten bliver fyret afsted med en meget lille elevationsvinkel fx 1grad vil tyngdekraften skulle yde et meget mindre arbejde for at få stenen mast ned til jorden fx.

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. juli 2005 af zIOn (Slettet)

Stenen vil nok få en lavere udgangsfart, men til gengæld være "sværere" for luftmodstanden at bremse, hvorimod papiret hurtigt vil blive bremset, men til gengæld også bevæge sig hurtigere. Spørg din fysik lærer snart og sæt os alle på plads :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. juli 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Det hele afhænger af udgangshastigheden.

Ved en stor hastighed vil luftmodstanden få en betydelig rolle, hvorimod mindre hastighed vil rollen falde eksonentielt.

Jeg går udfra at faktorformen er ens.
Massen på den tungere sten ved samme position, og hastighed - ved start - vil have en større nedadgående kraftpåvirkning, men samtidig være "sværre" at opbremse af F-resis.

Umiddelbart kan det løses grafisk, ved at optegne graf for opbremsningens, og graf for ændring af hastighed for tilvækst i masse.
Toppunkt, skæring eller lignende spektulært vil være et fornuftift sted på koordinatsystemet, at betragte.

puha, der skrev jeg vist lidt hurtigt! :) God inspiration, solen kalder.

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. august 2005 af chrisjorg (Slettet)

Da s=1/2g*t^2
Og m ikke spiller nogen speciel rolle, er det som #9 sagde, afhængigt af acceleration og bevægelsestid.
Dog vil jeg tilføje at det impuls du giver de to legemer når de kastes ud i rummet er forskellige, da p=m*v
da de begge to vil have forskellige hastiger, og helt sikkert forskellige masser.

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. august 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

#10

ikke præcist, idet ligningen ud fra klassisk newton'sk fysik defineres:

vektorligning:
x(t): s_0x + v_0 * cos(e)*t + 0,5 * a_k*t^2
y(t): s_0y + v_0 * sin(e)*t - 0,5 * (a_g +a_k) *t^2

hvor a_k = 0 og F_sum=0 , f_resis=0(forudsætning)
s_0 bør tilnærme overflade (g)
kun jorden virker således gravitionet på legemet

og newtons fysik gør sig gældende (non einstein)

Skriv et svar til: Hvad flyver længst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.