Fysik
Sprits fordampningsvarme
05. september 2003 af
Aaløse (Slettet)
Sprits fordampningsvarme
Elev : Jonas Aaløse, 1z
Makkere : Martin Engel, 1z og Anne Johansen, 1z
Forsøgsdato : 15/11-2002
Formålet : Formålet med dette forsøg er at finde sprits fordampnings-varme ved en konstant varme(kogepunktet)(del 1). Derefter finder vi sammenhængen imellem tab og energi(del 2).
Materialer : 2 ledninger, Strømforsyning, Glas, Vægt, Elektrode, Sprit der indeholder 93%, Et stopur eller et ur der kan vise sekunder
Opstilling :
Del 1 :
Fremgangsmåde : Glasset satte vi på vægten, så vi senere løbene kunne observerer udviklingen. Derefter hældte vi noget sprit op i et glas, som vi vejede. Derefter satte vi spiralen fast til strømforsyningen via 2 ledninger. Lagde spiralen ned i glasset af vejede det med sprit glas o.s.v. Derefter satte vi strøm til. Forsøget startede, da det kom i kog, da var massen i alt 356 gram. Vi lod det koge i 60 sek. Ved 20 U og 5, derefter var massen 349,3 gram. Alt dette er samlet i et skema.
Teori : Den tilførte energi finder man ved at gange U * I = Q
Q er ensbetydende med Eel = U * I * ∆t
Massen der er fordampet finder man ved ∆m(mstart – mslut)
Q = Lfordampning * ∆m er sprits fordampningsvarme.
Vi finder Lfordampning ved at gøre dette: Lfordampning = Q/∆m.
For at finde Lfordampning helt korrekt skal vi gøre dette:
Lfordampning = U * I * ∆t / ∆m
Måleresultater og beregninger:
Nr. U (spænding) I (strømstyrke) Tid/s (∆t) Energi (e) M/g (start) M/g (slut) M/g (fordampet)
1 20 5 60 6000 356 349,3 6,7
Lfordampning = U * I * ∆t / ∆m
Lfordampning = 20 U * 5 I * 60 ∆t / 6,7 ∆m
Lfordampning = 895,52 J/g
Del 2 :
Fremgangsmåde : Glasset satte vi på vægten, så vi senere løbene kunne observerer udviklingen. Derefter hældte vi noget sprit op i et glas, som vi vejede. Derefter satte vi spiralen fast til strømforsyningen via 2 ledninger. Lagde spiralen ned i glasset af vejede det med sprit glas o.s.v. Derefter satte vi strøm til. Forsøget startede, da det kom i kog. Derefter indsatte vi forskellige spændinger og strømstyrker efter hvert minut. Det gjorde vi i alt fem gange.
Teori : I det dette afsnit skal vi regne den tabte energi ud. Det gør vi ved denne formel: Eel = Q + Etab
Eel = (L * ∆m) + Etab
Y = ax + b
Måleresultater og beregninger:
Nr. U (spænding) I (strømstyrke) Tid/s (∆t) Energi (e) M/g(start) M/g (slut) M/g(fordampet)
1 18 4,5 60 4860 343,39 333,92 9,47
2 16 4 60 3840 328,75 322,16 6,59
3 14 3,5 60 2940 319,65 315,91 3,74
4 12 3 60 2160 314,81 311,50 3,31
5 10 2,5 60 1500 310,54 309,07 1,47
For at finde sammenhængen imellem energi og ∆m/g skal vi lave denne graf:
På grafen har vi lavet en gen. linie, der en lineær.
Forskriften er: Y = 418,13x + 1004,5
Når vi tager udgangspunkt i den lineære gen. linie, der var et produkt af vores målinger. Eller bruger formlen der var beskrevet i teorien for vi et tab på : 1004,5 J/g
Vurdering : For at finde %-vis afvigelse skal man gøre dette :
840j/g-244,75j/g/840j/g * 100 = 70%
Konklusion : Vi har nu fundet sprits fordampningsvarme, hvor vi efterfølgende har fundet sammenhængen imellem tab og energi
________________________Underskrift – 20/12-02
Jonas Christian Aaløse
Elev : Jonas Aaløse, 1z
Makkere : Martin Engel, 1z og Anne Johansen, 1z
Forsøgsdato : 15/11-2002
Formålet : Formålet med dette forsøg er at finde sprits fordampnings-varme ved en konstant varme(kogepunktet)(del 1). Derefter finder vi sammenhængen imellem tab og energi(del 2).
Materialer : 2 ledninger, Strømforsyning, Glas, Vægt, Elektrode, Sprit der indeholder 93%, Et stopur eller et ur der kan vise sekunder
Opstilling :
Del 1 :
Fremgangsmåde : Glasset satte vi på vægten, så vi senere løbene kunne observerer udviklingen. Derefter hældte vi noget sprit op i et glas, som vi vejede. Derefter satte vi spiralen fast til strømforsyningen via 2 ledninger. Lagde spiralen ned i glasset af vejede det med sprit glas o.s.v. Derefter satte vi strøm til. Forsøget startede, da det kom i kog, da var massen i alt 356 gram. Vi lod det koge i 60 sek. Ved 20 U og 5, derefter var massen 349,3 gram. Alt dette er samlet i et skema.
Teori : Den tilførte energi finder man ved at gange U * I = Q
Q er ensbetydende med Eel = U * I * ∆t
Massen der er fordampet finder man ved ∆m(mstart – mslut)
Q = Lfordampning * ∆m er sprits fordampningsvarme.
Vi finder Lfordampning ved at gøre dette: Lfordampning = Q/∆m.
For at finde Lfordampning helt korrekt skal vi gøre dette:
Lfordampning = U * I * ∆t / ∆m
Måleresultater og beregninger:
Nr. U (spænding) I (strømstyrke) Tid/s (∆t) Energi (e) M/g (start) M/g (slut) M/g (fordampet)
1 20 5 60 6000 356 349,3 6,7
Lfordampning = U * I * ∆t / ∆m
Lfordampning = 20 U * 5 I * 60 ∆t / 6,7 ∆m
Lfordampning = 895,52 J/g
Del 2 :
Fremgangsmåde : Glasset satte vi på vægten, så vi senere løbene kunne observerer udviklingen. Derefter hældte vi noget sprit op i et glas, som vi vejede. Derefter satte vi spiralen fast til strømforsyningen via 2 ledninger. Lagde spiralen ned i glasset af vejede det med sprit glas o.s.v. Derefter satte vi strøm til. Forsøget startede, da det kom i kog. Derefter indsatte vi forskellige spændinger og strømstyrker efter hvert minut. Det gjorde vi i alt fem gange.
Teori : I det dette afsnit skal vi regne den tabte energi ud. Det gør vi ved denne formel: Eel = Q + Etab
Eel = (L * ∆m) + Etab
Y = ax + b
Måleresultater og beregninger:
Nr. U (spænding) I (strømstyrke) Tid/s (∆t) Energi (e) M/g(start) M/g (slut) M/g(fordampet)
1 18 4,5 60 4860 343,39 333,92 9,47
2 16 4 60 3840 328,75 322,16 6,59
3 14 3,5 60 2940 319,65 315,91 3,74
4 12 3 60 2160 314,81 311,50 3,31
5 10 2,5 60 1500 310,54 309,07 1,47
For at finde sammenhængen imellem energi og ∆m/g skal vi lave denne graf:
På grafen har vi lavet en gen. linie, der en lineær.
Forskriften er: Y = 418,13x + 1004,5
Når vi tager udgangspunkt i den lineære gen. linie, der var et produkt af vores målinger. Eller bruger formlen der var beskrevet i teorien for vi et tab på : 1004,5 J/g
Vurdering : For at finde %-vis afvigelse skal man gøre dette :
840j/g-244,75j/g/840j/g * 100 = 70%
Konklusion : Vi har nu fundet sprits fordampningsvarme, hvor vi efterfølgende har fundet sammenhængen imellem tab og energi
________________________Underskrift – 20/12-02
Jonas Christian Aaløse
Skriv et svar til: Sprits fordampningsvarme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
